ОПОРА дослідила, для кого з політичних партій соцмережі є системним інструментом комунікації з виборцями Хмельниччини. Найбільш активно працюють осередки партій «Слуга народу», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За конкретні справи». Найбільшу аудиторію користувачів охоплюють ВО «Свобода» та «Слуга народу».

У фокусі дослідження ОПОРИ опинилися осередки партій, які мають власні фракції в Хмельницькій обласній та міській радах, а також ті, які набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах.

Найпопулярніші соціальні мережі

Найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями політичні партії в Хмельницькій області обирають Facebook. Дуже рідко Instagram, і лише поодинокі випадки Telegram та Youtube.

Найбільш популярною соціальною мережею серед політичних сил області та партійних функціонерів є Facebook. Знайдено 44 інформаційних ресурсів в цій соціальній мережі, які мають відношення до активних в області політичних партій та відомих політиків. Зокрема, 28 з них - це публічні сторінки, ще 14 - це акаунти політичних діячів та 2 групи. Instagram є другою за популярністю соціальною мережею, яку обирають партії для комунікації з виборцями, хоча значно поступається у використанні. Знайдено 6 сторінок в Instagram, які мають відношення до активних в області політичних сил. Також дві політичні сили використовують свій канал в Telegram.

Найбільш активно представлені в соціальних мережах

В соціальних мережах найбільш активно працюють партії «Слуга народу», ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За конкретні справи». Найбільшу аудиторію користувачів охоплюють ВО «Свобода» та «Слуга народу».

ВО «Свобода» домінує в аудиторії обласного центру, а «Слуга народу» має широке охоплення на території області через мережу сторінок депутатів-мажоритарників.

Найбільше сторінок в соціальних мережах в Хмельницькій області пов'язані з партією «Слуга народу». Їх  знайдено 12. Партія має публічну сторінку обласного рівня, активно представлена в соцмережах  4 народні депутати-мажоритарники від цієї партії Микола Стефанчук, Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Ігор Марчук, які представляють Хмельницьку область в Верховній Раді, активно використовують публічні сторінки в Facebook та сторінки в Instagram.

Друга за цим показником – ВО «Свобода». Зафіксовано 11 сторінок у соціальних мережах, які пов'язані з цією політичною партією. В основному, це сторінки її міської та обласної організації в Facebook, а також сторінки її лідерів в Хмельницькому та області, Олега Лопатовського та Віталія Діденка, та інформаційні ресурси, пов’язані з міським головою Хмельницького, Олександром Симчишиним.

Також проявляють активність в кількості інформаційних ресурсів, або їх регулярному наповненні партії «За конкретні справи», ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність».

В соцмережах також присутні місцеві сторінки політичних сил Аграрна партія, «Голос», «Партія Шарія», «Опозиційна платформа – За життя», «Поруч», Радикальна партія, але їхнє інформаційне наповнення не є системним.

Найпопулярніші сторінки

Найбільш активними політичними силами (партії+представники партій) в соцмережах в березні були ВО «Свобода» (180 власних повідомлень), Слуга народу (180 власних повідомлень), ВО «Батьківщина» (89 власних повідомлень).

За кількістю репостів на вланих сторінках – ВО «Батьківщина» (106 репостів), «Слуга народу» (83 репости), ВО «Свобода» (51 репост).

Серед політиків найактивніше представлені в соцмережі Facebook : Сергій Лабазюк (57 власних постів), Ігор Марчук (55 постів), Микола Стефанчук (31 пост), Олександр Симчишин (31 пост), Олена Копанчук (17 постів), Олексій Жмеренецький (13 постів), Олег Лукашук (10 постів).

Соцмережа Instagram користується значно меншою популярністю в місцевих політиків. Найбільше представлені Микола Стефанчук (31 повідомлення), Олена Копанчук (11 повідомлень).

Таблиця №1. Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Хмельниччини в соціальних мережах

Назва партії

Рівень

Соцмережа

Кількість постів

Кількість репостів

Кількість лайків

1

ВО «Батьківщина»

область

Facebook

50

65

22400

2

ВО «Свобода»

область

Facebook

19

14

1918

3

ВО «Свобода»

місто

Facebook

8

2

1588

4

Аграрна партія України

область

Facebook

16

9

1962

Таблиця №2.  Найпопулярніші та найактивніші сторінки політиків Хмельниччини в соціальних мережах (включно з нардепами)

Ім'я та прізвище політика

Статут

Соцмережа

Кількість

постів

Кількість

репостів

Кількість лайків

1

Микола Стефанчук

Народний депутат

Facebook

31

0

920

2

Микола Стефанчук

Народний депутат

Instagram

31

0

777

3

Олексій Жмеренецький

Народний депутат

Facebook

13

0

1087

4

Ігор Марчук

Народний депутат

Facebook

55

12

2683

5

Олена Копанчук

Народний депутат

Facebook

17

3

3662

6

Олена Копанчук

Народний депутат

Instagram

11

0

962

7

Олесандр Герега

Народний депутат

Facebook

7

0

5891

8

Сергій Лабазюк

Народний депутат

Facebook

57

8

 

9

Віктор Бондар

Народний депутат

Facebook

6

4

6672

10

Олег Лукашук

голова партійної організації

Facebook

10

27

 

11

Олександр Симчишин

міський голова

Facebook

31

7