Станом на квітень 2020 року інформація у Єдиному державному реєстрі фізичних та юридичних осіб щодо керівників обласних та міських осередків політичних партій у Хмельницькій області в більшості випадків співпадають з реальним станом речей. Напередодні місцевих виборів, які мають відбутись у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Хмельницькому.

У фокусі дослідження опинилася партійні осередки партій, які мають власні фракції в Хмельницькій обласній та міській радах, а також ті, які набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, проаналізували, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій з фактичним станом справ.

У фокус дослідження потрапили 15 партій. 8 з них представлені в Хмельницькій обласній раді або в Хмельницькій міській раді: ВО «Свобода», Об'єднання «Самопоміч», «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», «За конкретні справи», «Поруч», Аграрна партія України, Радикальна партія Олега Ляшка. Ще 7 на останніх парламентських виборах набрали не менше 2%: «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», «Сила і Честь», «Опозиційний блок», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія».

Статус юридичної особи мають осередки 10 партій: ВО «Свобода», Об’єднання «Самопоміч», «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «За конкретні справи», «Поруч», Аграрна партія України, «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», «Опозиційний блок».

5 партій не мають обласних осередків зі статусом юридичної особи. Це партії «Слуга народу», Радикальна партія Олега Ляшка, «Сила і Честь», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія». Разом з тим, активну діяльність проводять Радикальна партія Олега Ляшка та «Слуга народу».

У партійних осередків, які мають статус юридичних осіб, дані щодо керівників обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків, хоча в частині осередків плануються зміни, які затримуються через карантинні обмеження.

При 7 партійних осередках функціонують партійні приймальні. Так, приймальні мають ВО «Свобода», Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За конкретні справи», «Поруч», Аграрна партія України. Партія «Слуга народу» не має приймальні, але в області функціонують приймальні народних депутатів від цієї політичної сили.

На момент спостереження в частині партійних осередків планувались зміни (як щодо керівництва, так і щодо формату роботи напередодні місцевих виборів).