Станом на 1 квітня 2020 року жодного з депутатів Хмельницької обласної ради не відкликали, навіть не було таких спроб. Також незмінним є керівництво ради.

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Хмельницькій обласній раді було створено 7 депутатських фракцій. Найбільше депутатів увійшло до фракції «За конкретні справи» (19 депутатів). Другою за чисельністю фракцією в міській раді стала БПП «Солідарність» (17 депутатів).  До фракції ВО «Батьківщина» увійшло 11 депутатів, до фракції Аграрної партії України – 11, до фракції ВО «Свобода» – 10, до  фракції  Об’єднання “Самопоміч” – 8, до фракції Радикальної партії – 8. Позафракційних депутатів на момент обрання не було.

Головою Хмельницької обласної ради 27 листопада 2015 року був обраний Михайло Загородний, який більше ніж півроку працював без заступників. 1 червня 2016 року була фактично сформована більшість у складі фракції БПП «Солідарність», «За конкретні справи» та ВО «Батьківщина», внаслідок чого Неоніла Андрійчук («За конкретні справи») отримала посаду першого заступника голови обласної ради, а Валерій Лесков (ВО «Батьківщина») посаду заступника голови обласної ради.

Таблиця. Партійне представництво в Хмельницькій обласній раді

Назва партії

Кількість мандатів станом на момент обрання

Кількість представників партії на 1 квітня 2020 року

1

«За конкретні справи»

19

19

2

БПП «Солідарність»

17

0

3

Фракція «Рідна Хмельниччина»

0

16

4

ВО «Батьківщина»

11

10

5

Аграрна партія України

11

10

6

ВО «Свобода»

10

9

7

Об'єднання «Самопоміч»

8

7

8

Радикальна партія

8

8

9

Позафракційні

0

5

Станом на 1 квітня 2020 року в обласній раді залишається сім фракцій, які були утворені на початку скликання. 21 червня 2019 року фракція БПП «Солідарність» змінила своє найменування і стала називатись фракція «Рідна Хмельниччина». Також змінився кількісний склад деяких фракцій. ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч», Аграрна партія України, БПП «Солідарність» (перейменована в «Рідна Хмельниччина») – втратили по 1 депутату. 5 депутатів стали позафракційними. Не змінився перелік депутатів у фракціях «За конкретні справи» та «Радикальна партія».

Таблиця. Партійні переходи в Хмельницькій обласній раді

Ім'я та прізвища депутата

Звідки

Куди

Дата

1

Олександр Палій

Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний

27.03.2018

2

Андрій Гордійчук

Аграрна партія України

Позафракційний

14.06.2018

3

Михайло Бойко

ВО «Батьківщина» «Солідарність»)

Позафракційний

19.09.2019

Фракція БПП «Солідарність» була утворена в кількості 17 депутатів. 22 грудня 2017 року депутатка Ніла Островська склала депутатські повноваження в зв’язку з обранням на посаду голови ОТГ. Замість неї депутатом став Аркадій Флаксемберг. 21 червня 2019 року фракція була перейменована у фракцію «Рідна Хмельниччина». Станом на 1 квітня 2020 року Аркадій Флаксемберг є позафракційним

Фракція ВО «Батьківщина» на момент обрання налічувала 11 депутатів. 19 вересня 2019року керівник фракції Михайло Бойко заявив про свій вихід з фракції та партії ВО «Батьківщина», заявивши, що не погоджується з лінією політичної сили, «яка фактично проігнорувала вибори на мажоритарних округах». Станом на 1 квітня 2020 року фракція налічує 10 депутатів.

Фракція Аграрної партії України на момент обрання налічувала 11 депутатів. 1 червня 2016 року депутатські повноваження склав Петро Іващук за станом здоров’я. Замість нього депутатом (і членом фракції) став Олександр Співак. 14 червня 2018 року з фракції вийшов депутат Андрій Гордійчук, пов’язаний з корпорацією «Сварог». Станом на 1 квітня 2020 року фракція налічує 10 депутатів.

Фракція ВО «Свобода» на момент обрання налічувала 10 депутатів. 21 червня 2019р. депутат Іван Гончар склав депутатські повноваження за власним бажанням. Замість нього депутатом стала Галина Барабаш, яка не увійшла до складу фракції ВО «Свобода» і залишилась позафракційною.

Фракція Об’єднання «Самопоміч» на момент обрання фракція складалась з 8 депутатів. 27 березня 2018 року з фракції був виключений Олександр Палій (оскільки став членом партії ВО «Батьківщина», як і частина його колег з Хмельницької міської ради). До фракції ВО «Батьківщина» не увійшов і залишився позафракційним.

Фракція «За конкретні справи» та фракція «Радикальна партія» в Хмельницькій обласній раді не змінили свій кількісний склад від моменту обрання.

Станом на 1 квітня 2020 року в Хмельницькій обласній раді не було випадків та спроб відкликання депутатів та не змінювалось керівництво Хмельницької обласної ради.

 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.