Інформація у Єдиному державному реєстрі фізичних та юридичних осіб щодо керівників обласних та міських осередків політичних партій у Чернігівській області в більшості випадків співпадають з реальним станом речей. Напередодні місцевих виборів, які мають відбутись у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Чернігові. 

Дослідження стосувалось партійних осередків партій, які мають власні фракції в Чернігівській обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців під час  останніх парламентських виборів. До цього списку увійшли «Слуга Народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край», «Європейська Солідарність», «Голос», «Опозиційний блок» «Сила і Честь», ВО «Свобода», «Українська стратегія Гройсмана» «Партія Шарія», Радикальна партія Олега Ляшка, Аграрна партія України, ВО «Батьківщина», Об’єднання «Самопоміч». Під моніторинг потрапили приймальні політичних партій, їх місце знаходження, відповідність даних про керівників партійних осередків у ЄДР та в реальності, як працюють партійні офіси та приймальні у час карантину, та як організована робота поза карантином. Ця інформація дасть змогу побачити стан політичних партій в Чернігові напередодні місцевих виборів та оцінити взаємодію представників партії з виборцями.

Як вдалось дізнатись в ході особистого спілкування з представниками партійних осередків, дані у Єдиному державному реєстрі щодо керівників обласних та міських осередків політичних партій в більшості випадків співпадають з реальним станом речей. Зокрема інформація співпала у 10 випадках.

Так, головою Чернігівської регіональної (як зазначено у реєстрі) організації політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» є Віталій Голець. Чернігівську обласну організацію політичної партії «НАШ КРАЙ» очолює Ольга Чередник. Щодо Чернігівської територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність», то згідно з реєстром її  керівником є Ігор Вдовенко, який написав заяву про складання повноважень голови партійного осередку, але його заява ще не прийнята. За інформацією, отриманою від  самого Ігоря Вдовенка, фактично обов’язки голови зараз виконує Олександр Мисник. Чернігівська обласна територіальна організація політичної партії «Голос» нещодавно змінила свого керівника, Андрія Кужеля на цій посаді замінив Володимир Барінцев. Чернігівська обласна організація політичної партії «Сила і Честь»  не так давно отримала нового керівника, ним став Олександр Головань, зміни в ЄДР вже внесені.  Всеукраїнське об’єднання «Свобода» в Чернігівській області очолює Денис Попов. Олег Авер’янов  є керівником Чернігівської територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка. Обласний осередок Партії Шарія  очолює Роман Мазурець. Сергій Гайдай є головою Чернігівської обласної організації Аграрної партії України. Чернігівську обласну партійну організацію ВО «Батьківщина» очолює Сергій Пащенко. Костянтин Смолій є головою
Чернігівської обласної організації політичної партії «Об'єднання «Самопоміч». Регіональну організацію політичної партії «Опозиційний блок» в Чернігівській області очолює Анатолій Мирошніченко. Щодо партії  «Українська стратегія Гройсмана» взагалі не вдалось уточнити інформацію, оскільки відсутні контакти представників партії у Чернігові. Партію  «Слуга Народу» очолив Павло Халімон, який був офіційним представником Володимира Зеленського в Чернігівській області під час президентської кампанії.

 Адреси офісів та приймалень співпадають  у ВО «Свобода», «Опозиційної платформи – За життя», «Нашого краю», «Європейської Солідарності», Радикальної партії Ляшка, Аграрної партії, ВО «Батьківщина» та Партії Шарія. Лише Чернігівська обласна партійна організація всеукраїнського об'єднання «Батьківщина» задекларувала наявність окремого офісу та приймальні. На момент здійснення моніторингу відсутні фізичні офіси та приймальні в політичної партії «Голос» , «Сила і Честь» та «Самопоміч». За інформацією представників партій, вони контактують з громадянами через свої сторінки у Facebook. Офіс політичної партії «Слуга Народу»  не вдалось знайти. Згідно інформації, отриманої в ході спілкування через соціальну мережу, від сторінки «Слуга Народу - команда Зеленського Чернігів» саме зараз відбувається формування мережі. Лише Чернігівська територіальна організація Радикальної партії на пільгових умовах використовує приміщення для приймальні, маючи офіс, який винаймає власним коштом за окремою адресою.

В зв’язку з тим, що в  Україні не зважаючи на послаблення ще й досі триває карантин, більшість приймалень партій працюють віддалено та ведуть прийом громадян у дистанційному режимі. Навіть у такому форматі приймальні отримують в середньому 10-15 звернень у тиждень. Таку діяльність здійснюють «Опозиційна платформа - За життя», «Наш край», «Європейська Солідарність», Радикальна партія Ляшка, Аграрна партія та обласний та міській осередки ВО «Батьківщина». Також при необхідності вирішення важливих для громадян питань і залучення юристів, або інших спеціалістів можуть провести очну зустріч з дотриманням вимог карантину.

Згідно з отриманою від представників партій інформації прийом ведуть юристи, депутати відповідних рад, при необхідності голови партійних осередків. На прийом бажаючі можуть записатись телефоном або написати листа на електронну пошту. У 6 випадках є відповідальна особа, яка приймає звернення. Варто зазначити, що практично усі представники партійних осередків зазначили, що зараз особливу увагу приділяють зверненням, які стосуються допомоги по  боротьбі з COVID – 19.

В цей момент відбувається розбудова структури партій у чернігівському регіоні. Створюються та відроджуються осередки, залучаються люди, відтак ситуація перед самими виборам буде виглядати зовсім по-іншому.