У 10 з 14 обласних партійних осередків, діяльність яких досліджувала ОПОРА на Кіровоградщині, працюють громадські приймальні. При цьому адреси і телефони цих приймалень не завжди є у вільному доступі, а дізнатись графік роботи часто можна лише відвідавши партійний офіс.

У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість партійних структур в області та  місті Кропивницький. Вивчали роботу 14 партійних осередків: 11 організацій партій, які за результатами виборів до Верховної Ради набрали не менше 2% голосів виборців ("Слуга народу", "Опозиційна платформа - За життя", Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", "Європейська Солідарність", "Голос", Радикальна партія Олега Ляшка, "Сила і честь", "Опозиційний блок", "Українська стратегія Гройсмана", "Партія Шарія" і Всеукраїнське об'єднання "Свобода"). А також трьох, які широко представлені в місцевих радах області (Аграрна партія України, «Наш край» та Рідне місто). 

З 14 партій 11 зареєстровані в Єдиному державному реєстрі. Інформація щодо керівників 10 обласних партійних організацій та організацій обласного центру, які містяться в ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків. Із представниками партії “Опозиційний блок” за жодними контактами, розміщеними в реєстрі, зв’язатися не вдалося. Територіальні організації Радикальної партії Олега  Ляшка та партії “Слуга народу” діють, але юридично (відсутні в ЄДР) в регіоні не зареєстровані. Партія “Українська стратегія Гройсмана” в регіоні не зареєстрована і не діє.

Під час дослідження виявилось, що фактичні адреси партійних організацій у 50% відповідають тим, які вказані в Єдиному державному реєстрі.  А, наприклад, у партії “Сила і честь” із квітня 2019 року офіс не працює взагалі і здійснюється лише дистанційний прийом громадян  телефоном.

Десять партій, які мають діючі обласні приймальні, по-різному ставляться до інформування громадян про їх існування. Наприклад, знайти адреси приймалень Радикальної партії Олега Ляшка (знаходиться в м. Олександрія) чи осередку партії “Слуга народу” можна лише як у “домережеві часи” - розпитавши у тих, хто їх вже відвідав або партійців. Адреса приймальні партії "Опозиційна платформа - За життя" є лише в Єдиному державному реєстрі, а відвідати приймальню Аграрної партії України можна лише після листа електронною поштою чи дзвінка голові обласної організації (його телефон вказаний в ЄДР).

Приймальні обласних організацій партій ВО "Батьківщина", "Європейська Солідарність", "Голос", ВО “Свобода”, “Наш край”, Рідне місто знайти простіше (на сторінках у соціальних мережах, в новинах, на сайтах партій, також є зручні онлайн-приймальні).  Приймальні  міських організацій цих партій у Кропивницькому приймають в основному в тих же приміщеннях що і обласні організацій партій. Виключення – окремі приміщення приймалень партії “Наш край”..

Даних, які підтверджували б роботу в регіоні партій “Опозиційний блок” та “Українська стратегія Гройсмана” не виявлено. Як зазначено на сайті партії, приймальні “Партії Шарія” діють у двох містах обласного значення.

Під час карантину більшість приймалень партій працювали онлайн і вели дистанційний прийом громадян. Хоча приймальні партій “Європейська Солідарність”, Рідне місто та “Наш край” діяли і під час карантину. 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.