Серед трьох місцевих рад Полтавської області – Полтавської міської, Полтавської обласної та Кременчуцької міської, процес відкликання депутатів відбувався лише у Полтаві. Відкликання відображало політичну боротьбу всередині Полтавської міської ради та стало одним із чинників масштабних змін у керівництві міста у вересні 2018 року. Такі результати моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Відкликання у Полтавській міській раді пов’язані з депутатами від трьох фракцій: Рідного міста, Соціал-демократичної партії та Об’єднання «Самопоміч». 

17 травня 2018 року ТВК прийняла рішення про припинення повноважень депутата Полтавської міськради Дениса Поліщука, обраного від Соціал-демократичної партії. Засідання територіальної виборчої комісії щодо перевірки підписів зібраних за відкликання депутата вдалося зібрати лише з другої спроби. Під час першого засідання невідомі особи завадили проведенню засідання. Цікаво, що 24 травня під час сесії міської ради було оголошено про входження Дениса Поліщука до депутатської групи «Єдність».

Процес відкликання депутатів міської ради набув масового характеру влітку 2018 року, що є результатом формування нової коаліції. У серпні 2018 року відкликано 6 депутатів: четверо на чолі з секретарем міської ради (Іван Діденко, Тимофій Гаєвий, Оксана Деркач, Володимир Корнійчук) – обрані від Рідного міста, Світлана Бондарєва від Об’єднання «Самопоміч» та Ярослав Мартинюк від Соціал-демократичної партії. 

12 червня 2018 року відбулися збори щодо відкликання депутатів міської ради. Зібралися представники двох таборів – за і проти відкликання. Документи зборів були передані до ТВК.

7 серпня 2018 року під час засідання Полтавської міської виборчої комісії припинені повноваження п’яти депутатів - членів новоствореної депутатської групи «Єдність» Оксану Деркач, Тимофія Гаєвого, Володимира Корнійчука, Івана Діденка і Ярослава Мартинюка. 15 серпня 2018 року ТВК припинила повноваження Світлани Бондарєвої, обраної від Об’єднання «Самопоміч». 

Відкликані депутати подали судові позови, вимагаючи визнати рішення ТВК щодо свого відкликання незаконним.

Попри відкликання, Оксана Деркач залишалася на посаді секретаря міської ради до 31 серпня 2018 року, коли депутати проголосували за звільнення Оксани Деркач з цієї посади

Після оновлення депутатського корпусу відбулася зміна влади у місті. 14 вересня 2018 року депутати фракцій «БПП «Солідарність», Об’єднання «Самопоміч», Соціал-демократичної партії, ВО «Свобода» та Рідне місто зібралися на друге засідання сесії. Депутати проголосували за недовіру міському голові Олександру Мамаю. Секретарем міської ради на цьому ж засіданні було обрано Олександра Шамоту (Соціал-демократична партія), який почав виконувати обов’язки міського голови Полтави.

Процес відкликання іншого депутата Соціал-демократичної партії Сергія Луценка затягнувся на два роки – до жовтня 2019 року. Про початок збору підписів за відкликання Сергія Луценка та Дениса Поліщука оголосили ще у вересні 2017 року 

У жовтні 2019 року з’їзд Соціал-демократичної партії вирішив відкликати Сергія Луценка. Сам депутат заявив про своє бажання оскаржити рішення у суді. На сесії міської ради 29 листопада 2019 року голова міської виборчої комісії Євген Ніколаєнко зачитав постанову про відкликання депутата від фракції Соціал-демократичної партії Сергія Луценка за народною ініціативою.

Цікаво, що у відповіді ЦВК на запит про доступ до публічної інформації від 28 квітня 2020 року №21-17-1013 значиться про наявність у ЦВК постанов про відкликання за народною ініціативою 7 депутатів Полтавської міської ради. Відсутня постанова про відкликання Сергія Луценка.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.