За два місяці карантину запорізькі осередки партій переводили роботу з виборцями у дистанційний чи online формат, перетворювали офіси партій на склади для медичної та гуманітарної допомоги, а також посилили інформування про свою діяльності з виборцями через соціальну мережу Facebook. За моніторингом ОПОРИ найбільшу кількість постів за період двомісячного карантину опублікували зі сторінок партій «Європейська солідарність Запоріжжя» (понад 300 постів), «Оппозиционная Платформа - ЗА ЖИЗНЬ. Запорожье» (близько 260 постів), «Оппозиционный Блок. Запорожье» (більше 140 постів).

Офіси та\чи приймальні міських та обласних осередків партій

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала наявність офісів та приймалень політичних партій та їхню адресу розташування.

Так, у деяких партій офіси та приймальні для громадян у Запоріжжі знаходяться за однією адресою. Наприклад,  «Опозиційний блок», «Партії Шарія» та «УКРОП». 

За різними адресами розташовані офіси та приймальні партій «Європейська солідарність» (адреса офісу і приймальні не співпадає з адресою зазначеною в ЄДР), «Опозиційна платформа - За життя», ВО «Батьківщина».

Приймалень у Запоріжжі не мають осередки партій «Наш край», Аграрна партія, ВО «Свобода», та «Самопоміч». В той же час, у «Аграрної партії» працюють осередки в районах області. Тому, за їхніми словами, не є доцільним відкривати приймальню в обласному центрі.

В «Нашому краї» пояснили закриття приймалень наміром змінити приміщення. 

У Всеукраїнського об’єднання «Свобода», окрім приймалень, відсутні і офіси у Запоріжжі.

Голова міської організації «Самопоміч» відсутність приймалень в обласному центрі пояснив тим, що немає потреби в партійних приймальнях. Кожен депутат міської та обласної рад від «Самопомочі» має свою приймальню, де і приймає громадян.

Осередок партії «Опозиційна платформа - За життя» та осередок партії «Наш край», за даними ЄДР, мають одну на двох адресу реєстрації.

Більшість приймалень, які працюють в Запорізькій області, функціонують як приймальні депутатів місцевих рад («Опозиційний блок», «УКРОП», «Європейська солідарність», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа За життя», «Радикальна партія»).

Відсутність частини офісів та приймалень може обґрунтовуватись тим, що міська та обласна рада не надає безкоштовно чи на пільгових умовах приміщення для партій, які мають фракції відповідно в міській та обласній радах.

Карантинний формат роботи запорізьких партійних осередків

Безпосередньо в приймальні та дистанційно ведуть роботу запорізькі осередки партій:

  • міський осередок партії ВО «Батьківщина» - прийоми ведуть депутати міської ради та їх помічники;
  • обласний та міський осередки «Радикальної партій Олега Ляшка» - прийом ведуть депутати обласної ради, а також працює телефон «гарячої лінії»;
  • обласний та міський осередки партії «Опозиційна платформа - За життя» - прийом ведуть депутати обласної ради та депутат Верховної Ради України Володимир Кальцев (https://itd.rada.gov.ua/mps/info/page/12612);
  • обласний осередок «Партії Шарія»;
  • обласний та міський осередки партії «Опозиційний блок» - прийом ведуть депутати обласної та міської рад;
  • обласний та міський осередки партії «УКРОП» - прийом ведуть депутати обласної та міської рад;

Дистанційно ведуть прийом обласний та міський осередки партії «Європейська солідарність».

За словами керівників політичних осередків, більшість громадян звертаються з питаннями надання матеріальної допомоги.

Online у соціальній мережі facebook як спосіб взаємодії з виборцем під час карантину

Під час карантину не оновлювались сторінки «Слуга народу – Запоріжжя», «УКРОП Запоріжжя», «Об’єднання «Самопоміч» - Запоріжжя». Національними новинами оновлювалась сторінка «Голос. Запорізька область». Регіональними, національними новинами наповнені стрічки сторінок «Європейська Солідарність Запоріжжя», «Партия Шария. Запорожье», «Оппозиционный Блок. Запорожье», «Оппозиционная Платформа - ЗА ЖИЗНЬ. Запорожье», «ВО «Свобода» Запорізька обласна організація», «Запорізька міська організація «Батьківщина», «Демократична сокира. Запоріжжя», «Сила людей Запоріжжя».

На сторінці «Голос. Запорізька область» за час карантину був лише один допис національного характеру.

На сторінці  «Європейська солідарність Запоріжжя» з 12.03 по 17.05 опубліковано понад 300 постів, з яких близько 59 постів містили національні новини, близько 49 постів були перепостами зі сторінки Петра Порошенка, близько 42 постів містили власний регіональний контент, близько 77 постів містили згадки про допомогу від «Фонду Порошенка», близько 29 постів стали перепостами зі сторінки «Європейська Солідарність», а 25 постів - перепостами з сторінки Ігора Артюшенка (народний депутат України VIII скликання від «Блоку Петра Порошенка» з Запоріжжя) та близько 20 перепостів зі сторінок партійців чи прихильників партії, а також 2 перепости зі сторінки ГО «Справа громад». Основними тематиками регіональних новин стали новини про волонтерський проєкт запорізького осередку партії «Солідарні з лікарем», автопробіг до Дня Європи та допомогу від «Фонду Порошенка».

На сторінці «Партия Шария. Запорожье» з 12.03 по 17.05 опубліковано близько 180 постів. Приблизно 97 з них мають національний чи загальний характер інформування. Одним з тих постів є опитування щодо місцевих виборів 2020 року.

Також на сторінці опубліковано близько 86 постів, які носять регіональний характер на тематики: роздачі газети «Право на правду» активістами та партійцями в межах області на початку карантину, опитування різного характеру, в тому числі чи люди переглядають відео від Анатолія Шарія, про автопробіг до 9 травня від партії; про те, як партійці приводили у порядок пам’ятники в Запоріжжі та інші новини. Також на сторінці за період карантину присутні 2 перепости зі сторінки «Партія Шарія». 

Від сторінки «Оппозиционный Блок. Запорожье» з 12.03 по 17.05 опубліковано більше 140 постів, з яких приблизно 16 мали національний чи загальний характер, близько 106 постів містили регіональний характер і близько 22 постів стали перепостами зі сторінок однопартійців чи мережі сторінок партії в межах районів та міст області. Основними тематиками постів регіонального значення були заяви партійців щодо допомоги під час пандемії мешканцям області та медикам, згадки про акції від партії «Ветеранам – нашу підтримку» та «Допоможемо медичним працівникам – допоможемо  собі», а також про згадки допомоги від народних депутатів для медичних працівників і «привітання» ветеранів з 9 травня, а також з релігійними святами.  Також були згадки про медичну допомогу для області від «Фонду Ріната Ахметова» та «Метінвесту».


На сторінці «Оппозиционная Платформа - ЗА ЖИЗНЬ. Запорожье» за період з 12.03 по 17.05 опубліковано близько 260 постів, з яких близько 199 мали національний чи загальний характер, близько 40 постів повідомляли про новини регіонального характеру, а також близько 27 перепостів зі сторінок керівного складу партії національного рівня. Основними тематиками постів стали заяви партії щодо різних тем, звернення до Верховної Ради від обласної ради, привітання ветеранів зі святом Перемоги, заяви та статті маніпулятивного характеру щодо російських соціальних мереж, медреформи, щодо вільного ринку землі. А також повідомлення про захист інтересів запоріжців на національному рівні від імені народного депутата Володимира Кальцева, пасхальну благодійну акцію від народного депутата Олександра Пономарьова, допомогу медикам, акцію на підтримку вразливих груп населення.

На сторінці «ВО «Свобода» Запорізька обласна організація» в період з 12.03 по 17.05 опубліковано близько 40 постів, переважна більшість з яких мала національний чи загальний характер (близько 26), близько 11 містили регіональні новини та близько 6 стали перепостами зі сторінок лідерів партії. Основна тематика постів – допомога пенсіонерам та медикам, а також просування висловлювань щодо різних тем очільників партії.

Сторінка «Запорізька міська організація «Батьківщина» створена у Facebook 31 березня 2020 року і до 17.05.2020 на ній опубліковано близько 40 постів, з яких близько 10 постів були національної чи загальної тематики, близько 17 містили регіональні новини та близько 16 перепостів зі сторінок лідерки партії Юлії Тимошенко, а також місцевих депутатів. Основними тематиками сторінки стало знайомство підписників з керівниками районних організацій партії по Запоріжжю, запрошення людей у групи для спілкування, висловлення думки Віталія Рябцева як лідера громадської думки у Запоріжжі, а також звернення до міської ради щодо малого та середнього бізнесу і заяви очільниці партії Юлії Тимошенко з приводу різних тем.

На сторінці «Демократична сокира. Запоріжжя» опубліковано за період з 12.03 по 17.05 близько 75 постів, з яких приблизно 40 містили національні чи загальні повідомлення, близько 19 постів мали регіональний характер чи містили регіональну думку партії на різні ситуації, а також близько 19 перепостів з національної сторінки партії та її очільника Юрія Гудименка. Основними темами на зазначений період стали оцінка роботи національного та місцевого депутатських корпусів щодо проблем громадян, аналіз роботи опонентів з інших партій на місцевому рівні, проєкт «Свій до свого по своє». Окрім того, партія зазначила не лише про допомогу медичним працівникам, але і про запуск брендованих масок для громадян, які можна придбати. Однією з кінцевих новин за обраний період є сповіщення про захід в оффлайн перед Запорізькою ОДА 24 травня о 14.00 з назвою #СТОПРЕВАНШ, під час якої збираються оцінити рік керування Президента та роботу міської ради.

Від сторінки «Сила людей Запоріжжя» за період з 12.03 по 17.05 опубліковано близько 30 постів, переважна більшість з яких стала перепостами з національної сторінки, сторінки їх лідера у Запоріжжі, перепости зі ЗМІ про роботу їхніх членів, а також перепости ініціатив місцевих активістів. Близько 6 постів містили регіональні новини, а також близько 3 постів національні чи загальні. Основна тематика постів про боротьбу за парк Яланського у Запоріжжі від забудови та його відновлення.

Більшість лідерів осередків ведуть або на особистих сторінках перебіг роботи партії чи своєї діяльності, або на публічних сторінках як політичні діячі. Як бачимо, частина сторінок партій, зокрема, «Слуга народу», «УКРОП» та «Самопоміч» не оновлювали свої сторінки під час карантину у Facebook. Натомість міський осередок ВО «Батьківщина» якраз створив свою сторінку під час карантину. Варто також нагадати, що більшість партій мають або закриті, або відкриті групи у Facebook для своїх прибічників для спілкування та вирішення проблем. Соціальне дистанціювання стало головною темою 2020 року, тому партії ймовірно посилюватимуть свою спроможність спілкуватись з виборцями у різних соціальних мережах.

За додатковою інформацією звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua