Сучасні тенденції виборчих кампаній свідчать, що без інтернет-комунікації знайти підхід до  виборця тепер буде не так легко. Якщо раніше соціальні мережі розглядалися як факультативний засіб комунікації, то тепер життя диктує нові вимоги.  ОПОРА дослідила, як політичні сили області реагують на такі зміни і як активно  використовують соціальні мережі для спілкування з виборцями.  У фокусі – партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні, керівники їхніх  осередків та нардепи.

Кого і де можна знайти?

Найбільш популярною соціальною мережею для комунікації з виборцями для політичних партій у Рівному та області є Facebook. Значно менше використовують Instagram, і ще рідше – Telegram. Так, більше 40 пабліків, які стосуються активних в області політичних партій та відомих політиків є саме у Facebook. Зокрема, 23 з них – це публічні сторінки, ще 18 – це акаунти політичних діячів та 1 група. Instagram є другою за популярністю соціальною мережею: там знайдено 17 сторінок. І лише один політик та одна політична сила ведуть свій канал в Telegram.

Найбільше сторінок в соціальних мережах у Рівненській області пов'язані з партією «Слуга Народу» - 20. Партія має публічну сторінку міського та обласного рівня. Також активно  використовують Facebook та Instagram народні депутати від цієї сили, які представляють Рівненщину у парламенті. Як правило, в Facebook  депутати мають персональні акаунти та окремо публічні сторінки, де вони висвітлюють свою роботу у Верховній Раді України. ОПОРА раніше вже досліджувала, як нардепи підтримують зв’язок зі своїми виборцями у період карантину та переводять свої приймальні у онлайн-режим.

Друга за кількістю сторінок ВО «Батьківщина» - всього у різних соцмережах їх налічується 12. Переважно, це сторінки обласної організації, «молодіжки»  в Facebook, а також сторінки її лідерів у Рівному та області. Окремі відомі партійці (Микола Кучерук та Сергій Євтушок) мають свої сторінки в Instagram, де інформують про роботу партії.

Третьою за цим показником є партія «Голос»: 8 сторінок пов'язані з політичною силою. У Facebook знаходяться  5 з них. «Голос» має сторінку обласного рівня, власний акаунт та публічну сторінку мають лідер обласної організації Роман Денисюк та депутатка з Рівного Соломія Бобровська. Партія також веде свій Instagram.

Четвертою за цим показником є партія «Європейська солідарність», яка зараз активно проводить ребрендинг на Рівненщині. Координує цей процес журналіст та виходець з Рівного Віталій Гайдукевич. Загалом ми нарахували 5 профілів, які пов'язані з цією політичною силою, в тому числі обласний та «молодіжну», всі вони знаходяться у Facebook.

П’ятий показник ділять між собою дві партії: Радикальна партія Олега Ляшка та ВО «Свобода». У Радикальної партії ми нарахували 5 сторінок у соціальній мережі Facebook. Хоча офіційна сторінка осередку не є активною (остання публікація датована 22 листопада 2019 року), проте досить активними у соціальних мережах є представники партії на Рівненщині – колишній нардеп Андрій Лозовий, який також веде особистий Instagram-акаунт та очільниця обласного осередку – Оксана Лозова.

ВО «Свобода» має 3 Facebook-сторінки та 2 Instagram-акаунти. Ця політична сила здебільшого інформує про свою діяльність на 2 офіційних Facebook-сторінках, в одній з них прихильники мають можливість публікувати власні дописи. Також  у соціальній мережі Facebook  свій акаунт має очільник обласного осередку Олексій Бучинський. Окрім цього, партія має акаунт в Instagram, проте, він не активний, як і акаунт молодіжної громадської організації «Студентська Свобода». 

ВО «Самопоміч» має одну спільну Facebook-сторінку для Рівного та області. Також особисті акаунти у Facebook мають очільники міської та обласної організацій і один акаунт у Instagram має керівник міської організації.

Представництво партій, їх лідерів та активістів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

1

«Голос»

область

Голос. Рівненська область

 

Голос Змін Рівне

 

-

2

«Голос», керівник осередку

область

Роман Денисюк

 

Роман Денисюк

-

3

«Голос», народна депутатка-списочниця

область

Соломія Бобровська

Соломія Бобровська

-

4

«Європейська солідарність»

область

Європейська солідарність. Рівненщина

 

-

-

5

«Європейська солідарність»,

ГО «Солідарна молодь»

область

Солідарна молодь Рівненщини

 

Солідарна молодь Рівненщини

-

6

«Європейська Солідарність»,

керівник територіального осередку

область

Віталій Гайдукевич

-

 

7

Опозиційна платформа «За життя»

область

Опозиційна Платформа – За Життя. Рівне

 

-

-

8

Партія Шарія

область

Партія Шарія Рівне

-

Партія Шарія Рівне

9

Радикальна партія Олега Ляшка

область

Радикальна партія Рівне

-

-

10

Радикальна партія Олега Ляшка,

очільниця обласного осередку

область

Оксана Лозова

-

-

11

Слуга Народу

область

Слуга Народу – Рівненщина

 

Слуга Народу – Рівне

-

12

Слуга народу

місто

Слуга Народу Рівне

-

-

13

Слуга народу, народний депутат списочник.

Область

Дмитро Соломчук

Дмитро Соломчук

Дмитро Соломчук

14

Слуга народу, народний депутат списочник.

Область

Олександр Салійчук

-

-

15

Слуга Народу, народний депуат-мажоритарник

місто

Олександр Ковальчук

Олександр Ковальчук

-

16

Слуга Народу, народний депутат-мажоритарник

область

Олександр Аліксійчук

Аліксійчук Олександр

-

17

Слуга Народу, народний депутат-мажоритарник

область

Слуга Народу – Литвиненко Сергій – Округ 156

 

Литвиненко Сергій

-

18

ВО «Батьківщина»

область

Батьківщина Рівненщини

Батьківщина Рівненська область

-

19

ВО «Батьківщина», очільниця міського осередку

місто

Галина Кульчинська

-

-

20

ВО «Батьківщина», очільник обласного осередку

область

Микола Кучерук

Микола Кучерук

-

21

ВО «Батьківщина»,

молодіжна ГО «Батьківщина молода»

область

Рівненська обласна ГО «Батьківщина Молода»

 

-

-

22

ВО «Свобода»

область

ВО «Свобода» – Рівненська обласна організація

 

ВО «Свобода» – Рівненська обл.

 

-

22

ВО «Свобода», очільник обласного осередку

область

Олексій Бучинський

-

-

23

ВО «Свобода»,

молодіжна ГО «Студентська Свобода»

область

-

Студентська Свобода Рівне

 

-

24

ВО «Самопоміч»

область

Об'єднання "Самопоміч" - Рівне

-

-

25

ВО «Самопоміч», очільниця обласного осередку

область

Алла Лосік

-

-

26

ВО «Самопоміч»,

очільник міського осередку

місто

Мар’ян Года

Мар’ян Года

-

Творці контенту чи майстри репосту?

Якщо аналізувати виключно сторінки політичних партій, то на Рівненщині найбільш активними за кількістю контенту в Facebook є обласні сторінки партій «Європейська Солідарність», «Голос», ВО «Батьківщина» та «Слуга народу». Так, за період з 9 березня по 9 квітня цього року на сторінці «Європейської Солідарності»  опубліковано 70 повідомлень, на  сторінці «Голосу» – 56, на сторінках «Слуги народу» та ВО «Батьківщина» - по 50.

Найбільше власного контенту у аналізований період продукували на сторінках обласної організації «Європейської Солідарності» та ВО «Батьківщина» - по 32 повідомлення. Далі за рейтингом «Партія Шарія» - 15 повідомлень та 8 репостів.

Найбільш активно репостить інформацію на власну сторінку рівненський «Голос»: всього у квітні було зроблено 47 репостів. Друга за цим показником «Європейська Солідарність» (32 репости), третя – «Слуга народу» (23 репости).

Зазначимо, що з 20 повідомлень, які були опубліковані на сторінці «Опозиційної платформи - За життя» всі були репостами. Партія не опублікувала жодного власного повідомлення.

Найменш активною у соціальних мережах в області є ВО «Свобода». Проте, варто зазначити, що партія має 2 сторінки в Facebook, в одній з яких дописи можуть публікувати й учасники групи. Тому до уваги брали лише сторінку, де партійна структура публікує дописи від свого імені. Отже, за аналізований період на сторінці «ВО «Свобода» - Рівненська обласна організація» з'явились 8 публікацій та 1 репост.
Неактивними є сторінки 2 політичних партій: сторінка Аграрної партії та Радикальної партії Олега Ляшка. 

Окрім офіційних сторінок політичних партій окрему увагу також варто приділити очільникам місцевих осередків, нинішнім та колишнім народним депутатам. Найактивнішим дописувачем у соціальній мережі Facebook є колишній народний депутат від Радикальної партії Олега Ляшка – Андрій Лозовий. Так, за аналізований період він опублікував 135 постів та зробив 18 репостів. Окрім особистого акаунта Андрій Лозовий має окрему Facebook-сторінку, на якій за цей період опубліковано 39 постів та зроблено 2 репости.

Друге місце за кількістю власного контенту посідає чинний народний депутат-мажоритарник Олександр Аліксійчук. Депутат від партії «Слуга Народу» за цей період опублікував 46 власних постів та зробив 10 репостів. Окрім цього, у народного депутата є Instagram-акаунт, де протягом аналізованого періоду опубліковано 11 постів.

Трійку найактивніших представників політичних партій закриває Дмитро Соломчук, теж представник партії «Слуга Народу». У парламентаря є три канали комунікації: Facebook, Instagram та Telegram. Переважна більшість дописів Дмитра Соломчука -  у соціальній мережі Facebook, де за цей час депутат опублікував їх 43. Натомість у Telegram-каналі - 39, а в Instagram – лише 7.

Про що пишуть?

Зважаючи на ситуацію у державі політичні партії та їхні представники у останні місяці здебільшого писали про ситуацію із захворюванням на Covid-19 та боротьбу з ним. Народні депутати активно поширювали інформацію від Міністерства охорони здоров’я України та Центру громадського здоров’я, інформували виборців про свою позицію щодо важливих законопроєктів, які розглядалися у Верховній Раді.

Обласна сторінка «Слуга Народу» продукує контент на основі дописів центральної сторінки партії та Президента Володимира Зеленського, міська – на основі дописів нардепа Дмитра Соломчука, там часто розповідається про благодійну діяльність народного обранця, іноді публікуються його роз’яснення законодавчих змін.

Обласна сторінка «Батьківщини» переважно акцентує увагу на лідерці партії Юлії Тимошенко – повідомляє про ефіри за її участі та заяви. Окрім цього публікує інформацію про роботу своїх місцевих партійців та депутатів, в тому числі і благодійність.

Обласна сторінка партії «Голос» містить повідомлення про законодавчі ініціативи депутатів, позицію щодо важливих законопроєктів. Також там розміщується інформація і про місцеві проблеми та ставлення до них партійців. Серед постатей партії увага акцентована на очільниці Кірі Рудик та депутатці від Рівненщини Соломії Бобровській.

Обласна сторінка «Солідарності» повідомляє про благодійну діяльність партійців та активістів, репостить дописи центральної сторінки партії, лідера політичної сили Петра Порошенка, нардепів та «молодіжки».

Політична партія Шарія на Рівненщині теж пише про благодійність, іноді про  місцеві новини, увагу хоча й акцентують на очільнику політичної сили, проте починають знайомити суспільство також  із регіональним керівництвом.

Місцева організація ВО «Свобода» як і практично всі політичні сили розповідає про благодійницьку діяльність під час карантину. Значну увагу осередок партії акцентує здебільшого на постатях місцевих партійців і активістів, а не центрального керівництва.

Місцева організація ВО «Самопоміч» у своїх дописах часто піднімає екологічну проблематику та питання захисту тварин.

Хто найпопулярніший?

Найбільшу аудиторію має обласна сторінка «Слуга народу» в Facebook – трохи більше 15 тисяч. Зазначимо, що обласний осередок партії має також акаунт у Instagram, який налічує 1 528 підписників.

На другому місці – ВО «Батьківщина» (2 759 осіб), на третьому – «Європейська солідарність»
 (2 625).

Найменш популярними є сторінки Радикальної Партії Олега Ляшка (514) та «Партії Шарія» (90).

Серед політиків найпопулярніша сторінка в Дмитра Соломчука – налічує 23 тисячі вподобань у Facebook. Також депутат має 1000 підписників в Instagram. Наступний за популярністю – Олександр Ковальчук, сторінка якого має трохи більше 2 500 вподобань. Закриває трійку лідерів – Олександр Аліксійчук: сторінка депутата має 2 419 вподобань.