Протягом VII скликання Житомирської міської ради кількість депутатських фракцій скоротилася з 6 до 5, а понад третину депутатів стали позафракційними. Змін у керівному складі чи спроб відкликання депутатів не було.

У контексті наближення місцевих виборів, які очікуються в жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Житомирській області. Фокус даного дослідження припав на Житомирську міську раду. Проаналізовано зміни партійної структури у раді, зміни персонального складу та спроби відкликання депутатів. Отримана інформація має допомогти краще зрозуміти локальний політичний стан у регіоні напередодні місцевих виборів.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Житомирській міській раді сьомого скликання було сформовано 6 депутатських фракцій загальною чисельністю в 42 депутати:

  • Блок Петра Порошенка «Солідарність» - 11 депутатів
  • ВО «Батьківщина» - 10 депутатів
  • «Об’єднання «Самопоміч» - 7 депутатів
  • «Опозиційний блок» - 5 депутатів
  • ВО «Свобода» - 5 депутатів
  • «Радикальна Партія Олега Ляшка» - 4 депутати

Міським головою обрано (за принципом мажоритарної системи абсолютної більшості) висуванця та члена партії «Європейська Солідарність» (партія «Блок Петра Порошенка «Солідарність») Сергія Сухомлина. На момент виборів він був першим заступником Житомирського міського голови. У першому турі він отримав 27,71% (21253 голоси). Друге місце посіла висуваниця ВО «Батьківщина» та на період виборів керівниця Житомирської міської партійної організації цієї партії Любов Цимбалюк з результатом у 25,53% (19582 голоси). Третє місце посів голова обласної партійної організації ВО «Свобода» Сидор Кізін з результатом у 11,25% (8632 голоси). Четверте місце посіла висуваниця «Об’єднання «Самопоміч» Наталія Чиж з результатом у 10,78% (8267 голосів).

У другому турі Сергій Сухомлин отримав 31637 голосів а Любов Цимбалюк 25711. Загальна явка виборців не перевищила 34%. Всього на посаду міського голови балотувалося 16 осіб (найбільше серед міст області). З них 10 осіб висуванці партій та 6 шляхом самовисування.

На першій сесії міської ради 30 листопада 2015 року секретарем ради було обрано представницю «Об’єднання «Самопоміч» Наталію Чиж, яка перебуває на даній посаді і наразі. Відповідно до пункту 7 статті 34 Регламенту Житомирської міської ради голосування відбувалося таємно. Кандидатуру Чиж підтримали 24 з 32 депутатів, що взяли участь у голосуванні. Депутатка від Радикальної Партії Олега Ляшка Ірина Ярмоленко публічно виступила проти кандидатури Чиж мотивуючи це тим, що її призначення було домовлено у Києві між віце-прем'єр-міністром Геннадієм Зубком (якого тісно пов’язують з Сергієм Сухомлиним) та мером міста Львів Андрієм Садовим (лідером «Самопомочі»).

Партійні переходи

Станом на 1 травня 2020 року в Житомирській міській раді лишилося 5 з 6, фракцій які були утворені на початку каденції. Також, частково змінився як персональний так і кількісний склад фракцій. Сукупно 15 депутатів з 2015 року стали позафракційними.  

Найбільша фракція ради – «БПП «Солідарність» втратила двох депутатів з 11, які стали позафракційними. 

Фракція ВО «Батьківщина», що спочатку налічувала 10 депутатів, 21 серпня 2018 року втратила двох депутатів, які представляли «Громадянську позицію». А 6 червня 2019 року фракція взагалі розпустилася через конфлікт з обласною партійною організацією. На її основі створено депутатську групу «Житомир для житомирян», куди увійшли 7 депутатів, що раніше входили до фракції. 

18 грудня 2019 року у міській раді відбулося повторне формування фракції ВО «Батьківщина» у кількості 4 особи, що є мінімально необхідною для утворення фракції відповідно до Регламенту ради.

Фракція Об’єднання «Самопоміч», де на початку каденції було 7 депутатів, фактично припинила існування 20 червня 2019 року, коли з неї вийшли 4 депутатів. 

Кількість та персональний склад депутатів у фракціях «Радикальної Партії», ВО «Свобода», та «Опозиційного блоку» лишилися незмінними.              

Назва фракції

Кількість мандатів

на 26.11.2015 року

Кількість мандатів

на 01.04.2020 року

1

Блок Петра Порошенка «Солідарність»

11

9

2

ВО «Батьківщина»

10

4

3

«Об’єднання «Самопоміч»

7

0

4

Опозиційний блок

5

5

5

ВО «Свобода»

5

5

6

Радикальна партія Олега Ляшка

4

4

7

Позафракційні

0

15

Всього:

42

42

«Громадянська позиція» покидає «Батьківщину»

21 серпня 2018 року з фракції ВО «Батьківщина», чисельністю у 10 осіб, вийшло два депутати – Олександр Величко та Василь Шевченко. Офіційна причина – через те, що «Батьківщина» та «Громадянська позиція» йдуть на майбутніх президентських та парламентських виборах окремо, а зазначені депутати є представниками саме цієї політичної сили. Фракція скоротилася до 8 осіб, а вказані депутати стали позафракційними.

«Розкол» Батьківщини: розпуск та відновлення фракції у раді

11 липня 2018 року Любов Цимбалюк, що була головою фракції ВО «Батьківщина» у міській раді та керівницею міського осередку партії написала заяву про складання з себе повноважень керівниці партійного осередку. На цій посаді вона перебувала з серпня 2017 року. Новою очільницею партії у Житомирі стала Людмила Янушевич, яка обіймала цю посаду до пані Цимбалюк. 

У квітні 2019 року в Житомирській партійній організації ВО «Батьківщина» стався конфлікт та частковий розкол. 10 квітня прес-служба партії повідомила про рішення політбюро щодо розпуску фракції в міській раді та виключення з партії 7 осіб, четверо з яких є депутатами міської ради: Валерія Горба, Людмили Кропивницької (дружину депутата обласної ради та керівника фракції ВО «Батьківщина» у ній Володимира Кропивницького) Івана Мартинчука, та колишньої керівниці Житомирської міської організації «Батьківщини» Любові Цимбалюк.

Наступного дня, 11 квітня 2019 року, 7 з 8 депутатів фракції ВО «Батьківщина» у міській раді зробили заяву, у якій озвучили, що продовжують лишатися депутатами та працювати в інтересах мешканців міста. Заяву не підписав лише Геннадій Забродський, який був заступником голови фракції.

У відповідь на це голова Житомирської обласної організації ВО «Батьківщина», депутатка обласної ради, а зараз народна депутатка Анжеліка Лабунська заявила, що «кончила» зрадників і буде про це доповідати лідеру партії Юлії Тимошенко. На цей допис публічно відповів голова фракції ВО «Батьківщина» в обласній раді Володимир Кропивницький, який заявив, що разом з Анжелікою Лабунською не хоче бути «в одній команді та в одній фракції».

15 квітня Анжеліка Лабунська у мережі Фейсбук прокоментувала, що: «запобігла рейдерському захопленню «Батьківщини» людьми народного депутата Сергія Пашинського і анітрохи не сумніваюся в правильності свого рішення». 

 23 травня 2019 року Володимир Кропивницький на сесії обласної ради звинуватив голову обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Анжеліку Лабунську в прослуховуванні телефонних розмов депутатів та однопартійців та заявив про вихід з фракції партії у обласній раді.  Наразі Володимир Кропивницький є позафракційним депутатом Житомирської обласної ради.

6 червня 2019 року, на позачерговому засіданні Житомирської міської ради, голова фракції ВО «Батьківщина» у міській раді зробила заяву, що у зв’язку з внутрішньопартійним конфліктом прийнято рішення розпустити фракцію. Це рішення підтримали 6 з 7 присутніх на засіданні фракції депутатів. Також вона повідомила про створення депутатської групи «Житомир для житомирян», у складі якої буде 12 депутатів, а очолить її вже колишня керівниця фракції ВО «Батьківщина» Любов Цимбалюк.

16 жовтня 2019 року у результаті нещасного випадку загинув депутат міської ради Валерій Горб, який входив до фракції ВО «Батьківщина» у міській раді.

18 грудня 2019 року голова територіальної виборчої комісії Тамара Яремчук озвучила, що новим депутатом міської ради замість загиблого Валерія Горба стає Роман Гуртовенко – наступний за черговістю кандидат у партійному списку ВО «Батьківщина».

Того ж дня і на тій же сесії міський голова Сергій Сухомлин зачитав протокол зборів новоствореної у мінімальному складі з чотирьох осіб фракції ВО «Батьківщина»: Романа Гуртовенка (новообраного депутата), Геннадія Забродського (колишнього заступника голови фракції ВО «Батьківщина», який не підтримав звернення депутатів міської ради весною того ж року), Сергія Пидюри та Валерія Шевчука (який раніше був у фракції Об’єднання «Самопоміч»). Головою фракції став Геннадій Забродський.

ДемАльянс покидає БПП «Солідарність»

18 грудня 2019 року після звільнення заступника міського голови з питань транспорту Дмитра Ткачука два депутати міської ради оголосили про вихід з фракції БПП «Солідарність». Таку заяву під час сесії ради озвучили Владислав Пучич та Іван Фурлет. Також Іван Фурлет заявив, що має намір полишити посаду директора комунального підприємства «Житомиртранспорт». Усі троє осіб є представниками Житомирського «Демократичного альянсу», що йшли в одній регіональній команді з Блоком Петра Порошенка на місцевих виборах у 2015 році. Таким чином, фракція БПП «Солідарність» скоротилася з 11 осіб до дев’яти. Депутати Пучич та Фурлет, станом на початок травня 2020 року, були позафракційними.

Владислав Пучич увійшов до складу Житомирської міської ради після смерті Володимира Башека, 20 вересня 2018 року.

Розвал фракції «Об’єднання «Самопоміч»

29 листопада 2018 року депутат міської ради Володимир Карпенко вирішив скласти свої повноваження. Безпосередньо депутат не прокоментував причини цього рішення, але керівник міської партійної організації «Самопомочі» Олександр Рибак озвучив, що причиною складання мандату є висока завантаженість депутата на основній роботі та часті відрядження. Згідно з виборчим списком Об’єднання «Самопоміч» наступним депутатом став Віталій Кирилюк – наступний у рейтинговому партійному списку.

22 травня 2019 року депутат міської ради Олександр Рибак написав заяву про складання повноважень голови Житомирської міської організації Об’єднання «Самопоміч». Як зазначив депутат, причиною цього стала необхідність «дати дорогу молодим на шляху до перезавантаження партії». На даній посаді Олександр Рибак перебував з 25 травня 2016 року.

20 червня 2019 року 4 депутатів з фракції «Самопоміч» заявили про вихід з фракції, а саме: Олександр Рибак, Антон Ракович, Валерій Шевчук та Олег Хмілевський. Це призвело до фактичного розпуску фракції.

18 грудня 2019 року колишній член фракції Об’єднання «Самопоміч» Валерій Шевчук увійшов та очолив новосформовану фракцію ВО «Батьківщина». Решта депутатів продовжують лишатися позафракційними.

Фракція Радикальної партії Олега Ляшка на межі зникнення

19 грудня 2019 року членкиня фракції Радикальної партії Олега Ляшка Ірина Ярмоленко оприлюднила у мережі Фейсбук свою політичну заяву про вихід з фракції. Голова фракції Радикальної партії Олександр Ракович прокоментував заяву депутатки як «дешевий піар з орієнтиром на майбутні місцеві вибори». У випадку виходу депутатки фракція автоматично припинить своє існування, оскільки, відповідно до Регламенту міської ради, необхідно мати не менше 4 депутатів у складі фракції.

Станом на початок травня 2020 року міська рада так і не розглянула заяви Ярмоленко, відповідно, фракція Радикальної партії продовжує існувати.

Ситуація напередодні місцевих виборів

Станом на початок травня 2020 року активної підготовки до місцевих виборів у Житомирі не зафіксовано. Більшість партій призупинили будь-яку передвиборчу діяльність як через загальнонаціональний карантин, так і в очікуванні серйозної трансформації місцевих команд. Так, наразі внутрішньопартійні проблеми (чи розколи) спостерігаються у ВО «Батьківщина» (конфлікт обласного та Житомирського міського осередків), Об’єднання «Самопоміч» (конфлікт обласного та Житомирського міського осередків), Радикальна партія (внутрішньопартійний конфлікт обласного рівня, загроза розпаду фракції в міській раді).

Відносно сталу команду мають міська організація «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», які опираються на чинного міського голосу Сергія Сухомлина та екс-Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка, який активізував свою роботу в регіоні. Також зберігають партійну мережу ВО «Свобода» та «Опозиційний блок», у яких не відбувалося серйозних публічних конфліктів. 

Значна кількість позафракційних депутатів може свідчити про втрату довіри та сприйняття  «старих партій» на локальному рівні. Депутати чекають появи нових перспективних проектів, до яких можна буде доєднатися як готовими локальними командами так і персонально.

Фактичне розгортання місцевих партійних осередків щодо майбутніх виборів варто очікувати на період середини літа, звичайно, у випадку закінчення національного карантину.