У середу, 6 травня у Чернігівському національному технологічному університеті відбулася інформаційна зустріч «Чому зростають тарифи?», організована активістами  Громадянської мережі ОПОРА для студентів економічного факультету вузу.

Комунальні тарифи сьогодні – це одне з найбільш болючих питань усіх українців. Проте зростання тарифів до економічно обґрунтованих показників – це необхідність, зумовлена неефективною дотеперішньою політикою і реальними цінами на енергоносії на світовому ринку. Про це заявила в ході зустрічі регіональний координатор житлово-комунальних програм ОПОРИ.

«Зараз в Україні відбувається складний процес переходу до обґрунтованих тарифів на компослуги, що дійсно необхідно для нашої економіки. Але Громадянська мережа ОПОРА наполягає на тому, щоб процес наближення тарифів на енергоносії до реальної вартості проходив одночасно із запровадженням ефективних механізмів соціального захисту та стимулювання енергоефективних заходів», – підкреслила регіональний координатор.

Окрім теми тарифів, експерт ОПОРИ дала студентам ряд порад стосовно того, як навчитися бути ощадливішими господарями власної оселі і зробити помешкання енергоефективнішим. Також вона детально пояснила механізми та принципи роботи державних програм підтримки тепломодернізації будинків, як бюджетної сфери (згадуючи про нещодавно прийняті закони щодо енергосервісних контрактів), так і приватних осель та багатоповерхівок, якими управляє ОСББ.

В ході спілкування із студентами, регіональний координатор акцентувала на тому, що Чернігів є містом-партнером Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», кінцевою метою якого є підвищення енергоефективності міста та зменшення викидів СО2 у атмосферу. Таким чином, окрім державних програм, у Чернігові будуть в найближчі роки реалізовані й суто місцеві енергоефективні заходи, при цьому левову частку коштів на такі заходи мають забезпечити інвестори, а не міський бюджет.