Напрацювання у напрямку реформи виборчого законодавства обговорювали 5 травня в Чернігові. Народні та місцеві депутати, політичні експерти та громадські активісти висловили думки щодо концепції нової редакції Закону “Про вибори народних депутатів України”, яку презентували Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА, та Олександр Клюжев, аналітик Громадянської мережі ОПОРА.

Проводити місцеві вибори за старою виборчою системою без суттєвих змін не доцільно, а важливі законодавчі зміни все ще ухвалено. Експерти впевнені, що відсутність прогресу на шляху виборчої реформи місцевих і парламентських виборів та подальше їх відтермінування можуть призвести до кризи довіри громадськості й експертного середовища до правлячої більшості, порушення міжнародних зобов’язань, зокрема, перед Євросоюзом, Радою Європи і ОБСЄ, та поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ. Саме тому представники Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна розробили концепцію нової редакції Закону “Про вибори народних депутатів України” і про місцеві вибори, базуючись на міжнародних демократичних стандартах і практиках, та презентували їх основні положення під час публічної дискусії про виборчу реформу.

Chernigiv 5.05 3

Наприкінці листопада 2014 р. фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде запроваджено пропорційну виборчої системи з відкритими списками для обрання українського парламенту, а також суттєву зміну законодавства про місцеві вибори до кінця липня. Передбачається, зокрема, запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками для проведення місцевих виборів міських і обласних рад та вибори міських голів великих міст у два тури за принципом абсолютної більшості.

За словами Олександра Клюжева, який озвучив бачення виборчої реформи на національному рівні, запропонована експертами пропорційна виборча система з регіональними відкритими списками є справедливою з точки зору розподілу мандатів у відповідності до кількості голосів у регіональному окрузі, яких за ідеєю буде 28. Аналітик також зазначив, що спосіб голосування та сама виборча система не є простими, проте досвід європейських країн показує, що вони можуть бути дієвими.

У свою чергу, Ольга Айвазовська, говорячи в тому числі і про місцевий аспект, наголосила, що при розробці концепції закладалися не тільки найбільш раціональні ідеї, але й найменш витратні. Так, експерти виступають проти використання зовнішньої реклами для агітації під час виборчої кампанії, оскільки інформація, зазвичай розміщена на носіях, позбавлена смислового навантаження. Також цей ресурс не є бюджетним та прямо впливає на існування тіньових фінансових схем. В контексті економії, на думку експертки, слід говорити і про вибори мерів, де кількість турів залежатиме від кількості виборці на окремій території, а також розриву між першим і другим кандидатом за умови не набрання одним з них 51 % голосів.

Chernigiv 5.05 1

Експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих змін.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА                                                                                                                           
тел./факс: (044) 286-26-70                                                                                                                                        
Моніторинг парламенту |Website | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)