22 березня 2015 року відбулися повторні вибори до Бабушкінської районної у місті Дніпропетровськ Ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 9 у зв’язку з достроковим припиненням повноважень попереднього депутата. У цьому виборчому окрузі знаходяться чотири виборчі дільниці, на яких мали право проголосувати 7 580 виборців. Всі виборчі дільниці знаходилися в одній будівлі комунального закладу освіти «Середня загальноосвітня школа № 78» Дніпропетровської міської ради. На повторних виборах було зареєстровано 12 кандидатів, із них двоє зняли свої кандидатури з виборчих перегонів завчасно. На організацію та проведення повторних виборів було виділено із бюджету 130 тис. гривень.

 

Виборці на дільницях дивувалися відсутністю необхідності проведення повторних виборів саме зараз, адже наразі у Дніпропетровську вже п’ятий місяць не має обраного міського голови (Іван Куліченко був обраний народним депутатом від "Блоку Петра Порошенка" на парламентських виборах у жовтні 2014 року), а вже через сім місяців повинні відбутися місцеві вибори. Тому, як відзначають деякі виборці, на дані кошти могли, наприклад, замінити вікна в коридорах школи, де розташовані виборчі дільниці. Загалом же, у голосуванні взяло участь лише 17 % виборців: у такій ситуації міг перемогти будь-хто з кандидатів, мобілізувавши своїх виборців.

Кореспондент газети «Точка ОПОРИ» побував на вечірньому засіданні Бабушкінської районної у місті Дніпропетровськ виборчої комісії. Комісія на своєму засіданні одним із перших питань розглянула акти і скарги, які надійшли до неї, та вирішила їх відхилити у зв’язку з їх оформленням за не встановленою законом формою. Під час технічної перерви до приїзду дільничних виборчих комісій з виборчою документацією кореспондент «Точки ОПОРИ» підійшов до залученого працівника територіальної виборчої комісії (ТВК) (юриста), який готував проекти постанов та поцікавився, які порушення зазначалися у відхилених актах та скаргах, на що юрист відмовився відповідати. Після цього кореспондент звернувся до заступника голови ТВК Дмітрієва Глеба Борисовича, на що той сказав що, після ознайомлення з матеріалами у юриста, повідомить. Але, коли заступник голови комісії звернувся до юриста, щоб той надав для ознайомлення акти і скарги та проекти постанов, які вже були затверджені, юрист йому відмовив, пославшись спочатку на те, що лише з дозволу голови комісії надасть ці документи, а потім, коли кореспондент включив камеру на телефоні, юрист не впевнено сказав, що всі документи зараз знаходяться у голови ТВК. У цьому випадку було порушено право члена комісії відповідно до Закону України «Про вибори  депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» стаття 28, ч. 5, п. 4: «безперешкодно відвідувати приміщення виборчих комісій, ознайомлюватися з документами виборчої комісії, членом якої він є, та дільничних виборчих комісій на відповідній території». Пізніше вже голова ТВК в іншому приміщені надала заступнику голови комісії відповідну документацію для ознайомлення.

0 dnipro 15 1

Кореспондент звернувся до голови з проханням прокоментувати випадок, але вона з усмішкою повідомила, що добре, коли залучений працівник лише її слухає. Інший незрозумілий випадок трапився в роботі комісії, коли виборчу документацію з протоколами результатів голосування та бюлетенями здали вже всі чотири дільничні виборчі комісії територіальній виборчій комісії: Голова ТВК оголосила технічну перерву для підготовки протоколу з результатами голосування по округу і сказала, що приблизно через дві години продовжать засідання комісії. Після цього комісія залишила в повному складі приміщення для засідання, а залишилися чекати продовження засідання кандидати, довірені особи кандидатів, спостерігачі та представники преси. Через дві години в приміщення, де відбувалося засідання, зайшла голова ТВК і повідомила присутніх, що комісія провела голосування в іншому технічному приміщені комісії, щоб продовжити роботу в 15:00 23 березня.  

За результатами голосування депутатом  Бабушкінської районної у місті Дніпропетровськ Ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 9 було обрано самовисуванця Варфоломея Сергія Вікторовича. За переможця проголосувало приблизно 20 % виборців, які взяли участь в голосуванні, або ж 2,7 % громадян України, які є виборцями на відповідному виборчому округу. Переможець зайняв перше місце серед інших кандидатів лише на одній дільниці з чотирьох.

0 dnipro 15 2

 

 

Моніторинг парламенту |Website | Facebook | Twitter (#вибори14; #opora; #опора)