18 березня в місті Дніпропетровську відбулось обговорення концепцій нової редакції законів «Про вибори народних депутатів Верховної Ради України» та про місцеві вибори. Ці концепції законів були розроблені експертами Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна? базуючись на міжнародних демократичних стандартах і практиках. До дискусії долучилися помічники народних депутатів, депутати обласної, міських та районних Рад, представники політичних партій та громадських організацій; голови місцевих ТВК. Захід вудбувся за підтримки проекту USAID "Моніторинг та громадський контроль за ходом політичних процесів в Україні".

Велику зацікавленість у Дніпропетровську до нової концепції виборчих законів обумовлено насамперед зобов’язаннями партіями, які подолали 5% виборчий бар’єр на останніх виборах до Верховної Ради, запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими списками для парламентських виборів і частково місцевих виборів.

0 dnipro vyborcha reforma2

Євген Радченко, директора з розвитку “Інтерньюз-Україна” і головного експерта Групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ, зауважив: «Ми вважаємо, що мери міст повинні бути сильними фігурами і мати довіру більшості громади своїх міст, тому варто обиратися саме в два тури».

Жваве обговорення викликали питання форми виборчого бюлетеня за нової пропорційної виборчої системи з відкритими списками, прохідного бар’єру для партій, поділу територій на виборчі округи, пропорційності представлення територій в місцевих радах в залежності від кількості виборців.

Зі слів Олени Чебаненко, менеджера Групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ: «Проводити місцеві вибори за старою системою без змін не доцільно. Є вимоги громадськості та експертного середовища щодо пропорційної виборчої системи з відкритими списками».

0 dnipro vyborcha reforma1

(Фото: зліва - Євген Радченко, справа - ОЛена Чебаненко)

Учасники заходу також запропонували деякі механізми відповідальності партій, зокрема, щодо порушення законодавчих норм. Відтак депутат Дніпропетровської міської ради Вадим Гетьман відзначив: «Варто було би передбачити фінансові санкції для політичних партій за виявлені порушення ведення виборчої компанії».

Експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих змін.

0 dnipro vyborcha reforma3

                                                                                
Моніторинг парламенту |Website | Facebook | Twitter (#виборчареформа; #рада8; #опора)