У вівторок, 17 квітня, перед Верховною Радою України пройшла акція підтримки законопроекту № 1892 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування деяких неприбуткових організацій», що повертає ОСББ та ЖБК статус неприбуткових організацій. В акції взяли участь понад 100 активістів – представники ОСББ та ЖБК з Києва, Луцька, Херсону, Запоріжжя, Дніпропетровська, Житомира, Хмельникого, Сум, Павлограда, Львова та багатьох інших міст, а також члени громадських організацій.

Учасники акції закликали народних депутатів підтримати в ході сьогоднішнього голосування у Верховній Раді законопроект № 1892 за основу і в цілому. Активісти нагадали народним обранцям про те, що з 1 січня 2015 року набули чинності зміни до Податкового кодексу, за якими ОСББ та ЖБК втратили статус неприбуткових організацій і були переведені на загальну систему оподаткування. Через таке нововведення з усіх коштів, які ОСББ та ЖБК акумулюють на капітальний ремонт і заходи з енергоефективності, їм доведеться сплачувати податки.

001

Саме законопроект № 1892, «ці декілька надзвичайно важливих для виживання ОСББ абзаців», – за словами одного з учасників акції – повертає ОСББ та ЖБК статус неприбуткових організацій, вкрай необхідний для забезпечення їх подальшої діяльності.

Законопроект № 1892 уже втретє вноситься у порядок денний Верховної Ради. 5 березня у нардепів до нього «не дійшли руки», а 6 березня депутати дозволили собі знехтувати своїми обов’язками, тож потрібної для голосування кількості депутатів просто не зібралося. От і сьогодні ранкове засідання фактично не відбулося

«ОСББ та ЖБК зараз – це і є ті згуртовані співвласники багатоквартирних будинків, які вже сьогодні вкладають кошти в енергофективні заходи у своїх будівлях. Члени ОСББ та ЖБК зараз роблять те, чому мала би активно сприяти, або хоча би не перешкоджати, держава – знижують енергоспоживання, підвищують енергоефективність та продовжують термін служби власних домівок. Ми сьогодні зібралися під Верховною Радою, аби запевнити народних депутатів, що неприбутковий статус ОСББ – це необхідність, і тому вимагаємо ухвалення закону саме сьогодні, адже це остнній пленарний тиждень у цьому кварталі. Це останній шанс завадити оподаткуванню коштів ОСББ за перший квартал», - зазначила один із організаторів акції, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко.

Також експерт додала, що прагнення отримати додаткові податкові надходження від ОСББ, які продемонстрував Кабінет Міністрів – безпідставні, і навіть шкідливі. Тетяна Бойко запевнила, що у випадку, якщо зміни до Податкового кодексу залишаться чинними, податкові надходження від ОСББ не лише не зростуть, а іще й знизяться. У тому випадку, якщо законопроект 1892 не буде прийнято, тобто якщо ОСББ та ЖБК і надалі будуть позбавлені статусу неприбуткових організацій, – частина з них максимально знизить «базу оподаткування», інші ж взагалі припинять роботу, що неодмінно скоротить надходження до Державного бюджету та спричинить хвилю соціальної напруги, – впевнена Тетяна Бойко.

005

«Законопроект № 1892 уже втретє вноситься у порядок денний Верховної Ради. 5 березня у нардепів до нього «не дійшли руки», а 6 березня депутати дозволили собі знехтувати своїми обов’язками, тож потрібної для голосування кількості депутатів просто не зібралося. От і сьогодні ранкове засідання фактично не відбулося, тобто депутати і надалі ігнорують свої прямі обов’язки, що полягають у прийнятті важливих законів, до яких належить і законопроект № 1892», – в свою чергу зазначила Вікторія Погорєлова, голова правління ОСББ «Мотор» (м. Київ).

У ході проведення акції до активістів підходили засвідчити свою підтримку народні депутати Валентин Дідич, Юрій Береза, Михайло Хміль, а також автор законопроекту № 1892 – Альона Бабак. Народні обранці запевнили, що докладуть усіх зусиль, аби проект закону було ухвалено в цілому. Наприкінці акції учасники домовились зібратися під стінами Верховної Ради 17 березня о 16:00, адже законопроект № 1892 розглядатиметься передостаннім у порядку денному Парламенту.

За коментарями звертайтесь: 

Богдан Горобчук,

прес-секретар житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

063 583 52 80

Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів. Ми об'єдналися з метою активізації громадської участі в політичному процесі, шляхом вироблення і впровадження моделей впливу громадян на діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування.