Підписанням у листопаді 2014 року Коаліційної угоди фракції парламентської більшості взяли на себе зобов’язання завершити реформування законодавства про парламентські вибори протягом І кварталу 2015 року, а реформу законодавства про місцеві вибори – протягом першого півріччя 2015 року.

Хоча з моменту підписання Коаліційної угоди, в якій закріплено ці зобов’язання, минуло майже 3 місяці, а до початку виборчого процесу з чергових місцевих виборів залишається лише 7 місяців, жодних кроків у напрямку проведення виборчої реформи Парламентом здійснено не було. Після зустрічі з Головою Венеціанської Комісії Джанні Букіккіо, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман дав усне доручення створити Робочу групу з питань реформування виборчого законодавства, яке так і не було виконано.

На відміну від більшості інших реформ, реформа виборчого законодавства не потребує суттєвих інвестицій у її проведення. Разом з тим, її реалізація є неодмінною передумовою отримання Україною зовнішньої макроекономічної допомоги, у тому числі – від Європейського Союзу. Бездіяльність Парламенту та парламентських фракцій у сфері виборчої реформи ставить під сумнів наявність політичної волі до виконання відповідних положень Коаліційної угоди посилює ризики того, що наступні парламентські та місцеві вибори вчергове супроводжуватимуться підкупом, зловживанням адміністративним ресурсом та іншими порушеннями, а також зменшує рівень довіри до влади з боку громадян і міжнародних донорів. Застосування змішаних виборчих систем на парламентських та місцевих виборах не сприятиме оновленню політичних еліт і забезпеченню підзвітності обраних депутатів перед виборцями, зберігатиме залежність партій від олігархів.

З огляду на це, громадські організації «Інтерньюз-Україна», Громадянська мережа ОПОРА, Український незалежний центр політичних досліджень, які входять до Реанімаційного пакету реформ, та Міжнародна фундація виборчих систем черговий раз наголошують на необхідності прискорення реформування виборчого законодавства та закликають парламентську коаліцію виконати свої зобов’язання, закріплені у Коаліційній угоді.

Ми закликаємо:

  • Голову Верховної Ради України – забезпечити виконання свого доручення від 3 лютого 2015 року щодо створення при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Робочої групи з питань реформування законодавства про парламентські та місцеві вибори;
  • Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя – забезпечити діяльність створеної Робочої групи з питань реформування виборчого законодавства на засадах відкритості, прозорості та інклюзивності, а також підготовку нею узгоджених між фракціями парламентської коаліції проектів нових редакцій законів про парламентські та місцеві вибори до кінця квітня 2015 року.
  • Фракції парламентської коаліції – публічно представити позиції стосовно змісту виборчих виборчих систем, які мають застосовуватися на майбутніх парламентських та місцевих виборах, а також забезпечити пошук консенсусу навколо виборчих систем для парламентських та місцевих виборів і основних виборчих процедур, які мають застосовуватися на цих виборах, делегувавши уповноважених представників фракцій до складу Робочої групи з питань удосконалення виборчого законодавства;

«Інтерньюз-Україна»

Громадянська мережа ОПОРА

Український незалежний центр політичних досліджень

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES-Україна)

Ініціатива «Реанімаційний пакет реформ»

Громадський рух «ЧЕСНО»

Інститут Медіа Права

Фундація «Відкритий діалог»

Фундація «Відкрите суспільство»