У місті Яготин Київської області у приміщенні ОВК№98 члени дільничих комісій на колінах переписували протоколи – вносили уточннення.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що, відповідно до ч 7 ст 91 ЗУ «Про вибори народних депутатів», вносити будь-які зміни у протоколи можна ліше за рішенням дільничої виборчої комісії, тому четверо її членів не можуть перебирати на себе ці повноваження колегіального органу:

 - Забороняється заповнення протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі олівцем, а також внесення до них без відповідного рішення дільничної виборчої комісії будь-яких виправлень.

Водночас, факт переписування протоколів «на коліні» і повторне їх подання до ОВК свідчить, що печатки дільничих комісій члени ДВК мають з собою, а це порушення ч. 4 ст. 93 ЗУ «Про вибори народних депутатів»:

 - Секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.