Спостерігача Громадянської мережі ОПОРА Валентина Вавильовича Деркача не пустили на ранкове засідання ДВК № 560544, що у с. Острожець Млинівського району (154-го виборчого округу).

О 7:20 спостерігач прибув до виборчої дільниці, але голова дільниці не впустив його на територію дільниці, обумовлюючи тим, що спостерігач не має права перебувати на ранковому засіданні комісії. Згодом ознайомившись з Законом, перед спостерігачем вибачилися та о 7:55 дозволили зайти. Внаслідок некваліфікованих дій голови спостерігач ОПОРИ не зміг проконтролювати процес відкриття сейфу, отримання бюлетенів та списків виборців, пломбування виборчих скриньок.

У цій дії є порушенням ч.9 ст.78 ЗУ «Про вибори народних депутатів України», яка говорить про те, що спостерігач має право «бути присутнім з дотриманням вимог цього Закону на засіданнях дільничних та окружних виборчих комісій, у тому числі під час підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці та встановлення підсумків голосування».

За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за Позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08

Довідково:

Позачергові вибори народних депутатів України проводяться у загальнодержавному багатомандатному окрузі та 213-ти одномандатних виборчих округах на всій території України. Разом з тим, відповідно до ст.8 Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», вибори не організовуються і не проводяться на тимчасово окупованій території АР Крим (округи №1-10) і м. Севастополь (округи №224-225).

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Організація співпрацює з понад 200 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться ще більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.