Після початку голосування частина виборчих бюлетенів знаходилась у сейфі дільничної комісії. На зауваження спостерігача ОПОРИ бюлетені були вилучені.

Під час ранкового засідання, члени ДВК 121563 № залишили частину виборчих бюлетенів у сейфі. Спостерігач ОПОРИ зауважив, що жоден виборчий бюлетень у сейфі ДВК залишатись не може, адже це суперечить виборчому законодавству. Та голова комісії заперечив і повідомив, що виборча комісіє так робить завжди, через те, що у них мала дільниця, і всі члени ДВК погодились зберігати частину бюлетенів у сейфі.

Спостерігач вимагав негайного припинення порушення, і проінформував, що у разі не виконання його прохання, складатиме акт та скаргу до ОВК і заяву до правоохоронних органів про підозру у вчиненні злочину чи замаху на злочин фальсифікації виборчої документації. Так, голова комісії погодився з вимогами та вилучив бюлетені з сейфу для передачі їх членам комісії.

Нагадаємо, що ДВК № 121563 знаходиться на території виборчого округу № 31 (Центр: місто Кривий Ріг, Жовтневий район. ОВО включає: Жовтневий район, частина Тернівського району міста Кривого Рогу, селища Гірницьке, Коломійцеве, села Новоіванівка, Тернуватий Кут Криворізької міської ради). 

Згідно  ч. 7 ст. 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: Голова дільничної виборчої комісії передає необхідну кількість виборчих бюлетенів для голосування у загальнодержавному та одномандатному окрузі членам дільничної виборчої комісії, які будуть видавати виборчі бюлетені виборцям у приміщенні для голосування та організовуватимуть голосування за місцем перебування виборців. Кількість отриманих членами виборчої комісії виборчих бюлетенів для організації голосування виборців за місцем перебування окремо по загальнодержавному та одномандатному округу повинна дорівнювати кількості виборців, включених до витягу із списку виборців. Передання виборчих бюлетенів фіксується відомістю за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. Зазначені члени комісії засвідчують отримання виборчих бюлетенів, проставляючи підпис у відомості, та забезпечують їх збереження і дотримання встановленого цим Законом порядку їх видачі виборцям. Жодного виборчого бюлетеня у сейфі не може залишатися.

За коментарями звертайтеся:
Анна Дзюра
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380969204820
 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.  У день голосування, 26 жовтня, до них долучається більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.