За кілька днів до виборів в комісії одномандатного виборчого округу № 193 з центром у Кам’янець-Подільському замінено представників "УДАРу Віталія Кличка" – політичної партії і парламентської фракції. І хоча прізвища Ганни Кузьменко-Мошак та Валентини Чечетової залишилися на сайті Центральної виборчої комісії як членів ОВК, на засіданні комісії вже 22 жовтня склали присягу Геннадій Литвиненко та Володимир Нікольчук, які прийшли їм на зміну. Про дострокове припинення повноважень членів комісії повідомив голова ОВК Вадим Бойко (суб’єкт подання – фракція ВО «Свобода» у парламенті), який також прийшов на зміну голові Анатолію Яківцю, призначеному керувати комісією при її створенні.

xm CVK pro zaminu tshleniv

Відповідна постанова ЦВК до окружної комісії прийшла ще до публікації на сайті Центрвиборчкому. Як повідомила Ганна Кузьменко-Мошак, Хмельницький штаб "УДАРу" навіть не знав про цю заміну. Приводом же для «ротації» стали скарги на членів комісії. Кандидат Вікторія Кохановська (самовисування) у зверненні до окружної комісії висловлювала недовіру Ганні Кузьменко-Мошак через підприємницьку діяльності її чоловіка: за її словами, той використовує приміщення комунальної власності, через що місцевий бюджет втратив 975 тисяч гривень. Посилаючись на Сімейний кодекс (частина 3 статті 61), Вікторія Кохановська закинула їй непорядність, оскільки «цивільні права й обов’язки з таких договірних відносин виникають в обох із подружжя».

xm Zvernennja v OVK Kohanovska

В акті про порушення, складеному кандидатом у народні депутати України Тетяною Остафійчук (№ 166 у виборчому списку партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна»), вказується на виголошення Валентиною Чечетовою під час одного із засідань слова «банда». То сприйнято як публічна оцінка членом комісії діяльності суб’єкта виборчого процесу, що забороняється частиною 12 статті 36 Закону «Про вибори народних депутатів України». Це засвідчили уповноважена особа партії «Сильна Україна» Борис Охота й члени окружкому Олег Підскоцький (суб’єкт подання – Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна») і Володимир Калуцький (суб’єкт подання – Українська платформа «СОБОР»).

xm Akt Ostafiytshuk

"Після того, як ми розглядали скаргу на дії пані Остафійчук, розпочалась дискредитаційна кампанія з застосуванням тиску на представників "УДАРу" в окружній комісії, - пояснила Валентина Чечетова. – Я готую позов, мене не залякають, і я виконаю свій обов’язок до кінця, як вимагає цього присяга".

Втім, директор однієї з кам’янецьких шкіл Тетяна Остафійчук, яка організовує й роботу штабу кандидата-самовисуванця Володимира Мельниченка (депутат Верховної Ради України VII скликання), теж погрожувала позовом до суду про захист честі і гідності після «початкового скандалу». Він був спричинений нестачею штампів дільничних комісій після її головування в ОВК округу № 193 під завісу кампанії чергових парламентських виборів у 2012 році. Спалахнув же він після викриття нестачі штампів одним з головних конкурентів Володимира Мельниченка – Олександром Мазурчаком (колишній міський голова Кам’янець-Подільського і заступник київського міського голови балотується як самовисуванець).

Тим часом Олександр Мазурчак пояснив природу тиску на комісію з боку команди народного депутата: «Я отримав на руки копію проекту рішення міської ради по виділення Тетяні Остафійчук землі на території цукрового заводу. Нещодавно учасникам АТО казали про неможливість виділити землю, а тут без конкурсів це питання буде виноситись на наступну сесію – в залежності від результатів виборів. Тому ясно, за що будуть погрожувати і тиснути».

Серед проектів рішень чергової сесії міської ради є три про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок за заявами Тетяни та Юрія Остафійчуків для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на вулиці Вишневій. Як видно з проектів рішень сесії, Кам’янець-Подільська міськрада готується задовольнити такі ж заяви від Юрія Бабчинського (член окружної виборчої комісії за поданням Партії Пенсіонерів України) та Віталія Белінського. Останній – член окружної виборчої комісії від партія «Руський блок» на виборах у 2012 році, журналіст газети «Ділове місто».

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.