Спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки встановлення обладнання для облаштування дитячого майданчика у Новодністровську та спортивного шкільного майданчика у Чернівцях, до яких мають певний стосунок кандидати у народні депутати. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала вказані зв'язок встановлення цих майданчиків з виборами.

Щодо Новодністровська, то, як стало відомо ОПОРІ, ще у вересні 2014 року (до реєстрації кандидатом в народні депутати) помічниця депутата Чернівецької обласної ради, а нині кандидата від ВО "Батьківщина" в 204 виборчому окрузі, куди входить Новодністровськ, В'ячеслава Добровольського звернулася до Новодністровської міської ради із пропозицією замінити обладнання на одному із дитячих майданчиків в мікрорайоні “Сонячний”.

24 10 Chernivci

Спостерігачу ОПОРИ в міській раді підтвердили, що обладнання від Добровольського. Станом на 16 жовтня обладнання було встановлене мешканцями прилеглих до майданчику будинків. Процес встановлення відбувався без участі депутата обласної ради-кандидата, не супроводжувався агітацією, а самі мешканці стверджували, що не знають звідки обладнання, яке вони встановлюють. Наголошуємо, що спостерігач ОПОРИ перебував в Новодністровську 16 жовтня при встановленні обладнання, і жодної агітації тоді зафіксовано не було. ОПОРА уважно слідкує за тим, як розвиватиметься ситуація з відкриттям цього дитячого майданчика.

24 10 Chernivci 1
Щодо ситуації зі спортивним шкільним майданчиком в Чернівцях, то пізно ввечері, 22 жовтня, до спостерігача ОПОРИ надійшла інформація, що на території Чернівецької гімназії № 4 відбуваються якісь роботи. Вже на місці спостерігач ОПОРИ переконався, що на спортивному майданчику відбувається монтаж спортивного обладнання. Виконання робіт, які станом на 23 жовтня тривали, не супроводжувалися передвиборчою агітацією, а будівельники 22 жовтня та директор гімназії 23 жовтня заперечили те, що обладнання майданчуку має якийсь стосунок до виборчого процесу.

24 10 Chernivci2 
Під час монтажу ввечері, 22 жовтня, на майданчику був присутній кандидат від політичної партії "Народний Фронт" Максим Бурбак (мажоритарник в 204 виборчому окрузі).
Однак те, що встановлення майданчику має якесь відношення до виборів чи агітації, кандидат категорично заперечив, вказавши, що майданчик буде відкрито вже після виборів.

v=ZVUlQhJx2qU&feature=youtu.be
Директор гімназії підтвердив спостерігачу ОПОРИ те, що відкриття майданчику заплановано вже після виборів, а також сказав, що до фінансування робіт причетні випускники школи кандидати в народні депутати Максим Бурбак та одинадцятий номер в списку політичної партії "Народний Фронт" Павло Петренко. Встановлення обладнання було заплановане задовго до виборчої кампанії, переконував директор гімназії.
ОПОРА подала інформаційний запит до управління освіти Чернівецької міської ради для того, щоб вияснити походження обладнання.

24 10 Chernivci3

Також, як повідомляє спостерігач ОПОРИ у 202 виборчому окрузі, Андрій Маковей, кандидат-самовисуванець у цьому окрузі, під час агітаційної зустрічі в ЗОШ с. Киселів Кіцманського району пообіцяв директору школи оплатити купівлю крісел для потреб цього навчального закладу. Але зазначив, що зробить це 27 жовтня, тобто після завершення передвиборчої кампанії. Те що така обіцянка мала місце, спостерігачу підтвердив директор ЗОШ с. Киселева та сам Андрій Маковей.
Наголосимо, що відповідно до ч.14 ст.74 Закону «Про вибори народних депутатів України»:

Забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.
На цьому етапі фактичного порушення норм вказаної статті спостерігачі ОПОРИ не вбачають. Однак у випадку, якщо відкриття вказаних майданчиків, закупівля крісел в школу тощо відбуватиметься до дня голосування і буде супроводжуватися передвиборчою агітацією, то тоді це можна буде розцінювати як непрямий підкуп виборців. І про таку небезпеку ОПОРА повідомила правоохоронні органи.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org та на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi


Мапа порушень: http://map.oporaua.org/
Додаток для Android Вибори 2014: http://goo.gl/I7M3TN
 
Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
Website: http://oporaua.org/
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)