У Вінниці у виборчому окрузі №11 розповсюджується чорний піар проти кандидата у народні депутати від політичної партії «Блок Петра Порошенка» Олександра Домбровського.

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано листівки, приклеєні скотчем до дерев на вулиці Порика, на яких Олександр Домбровський стоїть з чоловіком – нібито серійним вбивцею. На листівці написано «Чи потрібен нам такий депутат?».

vinnitsa chorniy piar dombrovskiy

Крім того, проти Олександра Домбровського поширює чорний піар ВО «Батьківщина». У газеті, які розповсюджуються у Вінниці, розміщена стаття представника «Батьківщини», кандидата у народні депутати по ВО №17 Юрія-Януарія Шостака з заголовком «Вінничани! Голосуйте серцем і по совісті». У цій публікації Януарій Шостак некоректно висловлюється про кандидата у нардепи Олександра Домбровського.

vinnitsa 2chornyi piar dombrovskiy

Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує: тиражування партійними виданнями «чорного піару» — це порушення Цивільного кодексу України, а отже — агітація, здійснена у спосіб, що суперечить законам. Стаття 297 Цивільного кодексу України передбачає, що кожен має право на повагу до його гідності та честі, а гідність та честь фізичної особи є недоторканною. Ба більше, згідно з міжнародними практиками, очорнення репутації конкурента суперечить етичним нормам передвиборчих перегонів.

ОПОРА закликає кандидатів застосовувати конкурентні методи боротьби протягом усієї виборчої кампанії та утриматись від чорного піарув.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.