У Білій Церкві Київської області (центр 90 ВО) з ініціативи  голови міської організації ВО «Батьківщина» Сергія Беркута зробили  дорогу між будинками 6 і 10 по вулиці Вернадського у Таращанському мікрорайоні, а також закупили саджанці калини, - пише місцеве видання «БЦ news».

Прокладання дороги і закладання калинової алеї приурочили до свята – Дня Таращанського масиву, організованого школою №22.

22 Kyiv obl

ФОТО з сайту "БЦ news"

Політична партія Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» стала суб’єктом виборчого процесу на позачергових парламентських виборах-2014 14 вересня – цим числом, за інформацією сайту ЦВК, датується протокол з’їзду щодо формування виборчого списку. День мікрорайону у Білій Церкві відзначали 14 жовтня – у розпал передвиборчої кампанії.  

Громадянська мережа ОПОРА констатує, що прокладання дороги має ознаки непрямого підкупу виборців, а приурочення цієї події до міського свята – ознаки використання адмінресурсу.

Відповідно до частини 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів»,  надання виборцям робіт, , що супроводжується згадуванням назви партії, тлумачаться як непрямий підкуп: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Наприкінці статті читаємо цитату ведучих свята, що має ознаки агітації: «З ініціативи  голови міської організації ВО «Батьківщина» Сергія Беркута було прийнято рішення посадити ось ці дерева разом з учнями і мешканцями мікрорайону (мова йде про саджанці калин, які теж . І так уже не один рік поспіль. А коли він  дізнався, що на масиві планується таке свято, то пообіцяв докласти всіх зусиль, аби зробити  дорогу між будинками 6 і 10 по вулиці Вернадського. І дотримав свого слова! Тепер око милує нова дорожня артерія, а не купа сміття, яка лежала тут споконвічно. Саме члени партійного осередку ВО «Батьківщина» закупили саджанці калини, щоб закласти в нашому мікрорайоні калинову алею, бо калина – це оберіг двору, це символ здоров’я, радості, спокої і затишку», - такими словами завершили святковий захід ведучі й  запросили охочих  до роботи.»

Щодо адмінресурсу, то частина 4 ст. 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів» однозначно констатує: «Забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження передвиборних агітаційних матеріалів, демонстрація агітаційних фільмів чи кліпів, розповсюдження виборчих листівок, плакатів, інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, у яких розміщено матеріали передвиборної агітації, публічні заклики голосувати за чи не голосувати за партії - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати в одномандатному окрузі або публічна оцінка діяльності цих партій чи кандидатів у депутати під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.