Кандидат-мажоритарник Микола Бабенко, що балотується від партії «Блок Петра Порошенка» по 90 виборчому округу з центром у Білій Церкві Київської області, передав бійцям 72 ОМБР санітарні автомобілі, пише видання «БЦ news».

news 21 10 kyiv region pidkup prykhovana reklama 90ovo

Мова йде про чотири УАЗи переобладнані під санітарні машини з 4 носилками в кожній, цитує видання кандидата.  

Микола Бабенко – український політик, 27 лютого 2014 року обраний головою Київської обласної ради. На виборах народних депутатів України 2012 року балотувався по одномандатному виборчому окрузі № 211 (Київ, Голосіївський район), де був висунутий партією «УДАР».

Громадянська мережа ОПОРА наголошує та нагадує суб’єктам виборчого процесу (кандидатам та партіям), що такі послуги частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» тлумачаться як непрямий підкуп: «Забороняється проводити передвиборчу агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборча агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

До слова, публікація має ознаки політичної реклами, але не має відповідного маркування. Другий аспект, на який варто звернути увагу – маркування. У ЗУ «Про вибори народних депутатів» пункт з маркуванням не прояснюється, але в ЗУ «Про рекламу» він чітко прописаний. Частина 1 статті 9 цього Закону інформує: «Реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу». Ця норма поширюється і на політичну рекламу.

Публікація матеріалу з ознаками політичної реклами без відповідного маркування має ознаки прихованої реклами. Ст. 1 ЗУ «Про рекламу» пояснює: «прихована реклама - інформація про особу чи товар у програмі, передачі, публікації, якщо така інформація слугує рекламним цілям і може вводити в оману осіб щодо дійсної мети таких програм, передач, публікацій». Частина 5 ст.9 цього ж Закону однозначно констатує: «прихована реклама забороняється».

У тій самій публікації Бабенко фігурує як кандидат і як голова Київської обласної ради. Частина 4 ст.68 ЗУ «Про вибори народних депутатів» констатує, що ЗМІ можуть публікувати офіційні повідомлення про кандидатів у депутати, які є посадовцями, але – без фото і без акцентування факту їх кандидуання: «Офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів у депутати, які є посадовими особами органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування, пов'язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України та законами України, і підготовлені у порядку, передбаченому Законом України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації", не належать до передвиборної агітації. Такі офіційні повідомлення не повинні містити коментарів агітаційного характеру, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб як кандидатів у депутати».

Всупереч цій нормі Закону, стаття проілюстрована фотографіями та позиціонує Миколу Бабенка і як чиновника, і як кандидата в нардепи.

УТОЧНЕННЯ (від 30 жовтня 2014): Після фіксування цього порушення ОПОРОЮ новину стерли, але вона збереглася у кеші.

pidkup babenko kesh

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.