Штаб Миколи Даневича – кандидата від «Народного фронту» по 211 округу (Голосіївський район) повідомляє про значну кількість різних порушень виборчого законодаства іншим кандидатом у цьому ж окрузі від «Блоку Петра Порошенка» Євгеном Рибчинським. Представники Є. Рибчинського все спростовують.

На власній сторінці Фейсбук кандидат від «Народного фронту» в 211 окрузі Микола Даневич регулярно повідомляє про різні випадки прямого і непрямого підкупу виборців, а також застосування адміністративного ресурсу. Керівник виборчого штабу Миколи Даневича Тарас надав ОПОРІ більш детальну інформацію.

  1. Продаж частини квитків у касах «Палацу Україна» на творчій вечір Євгена Рибчинського безкоштовно. Ці квитки роздавались конкретно жителям Голосіївського району.
  2. Представники Євгена Рибчинського приходять до людей з обмеженими можливостями (ті, хто буде голосувати дома) і пропонують 300 грн за голос і 200 грн після голосування. Такі списки, за словами керівника штабу, є у доступі лише у соціальній службі Голосіївської районної державної адміністрації. До того ж люди Є. Рибчинського зазначають, що знають кількість людей з обмеженими можливостями у кожному будинку, тому можуть проконтролювати кількість голосів.
  3. Штаб Є. Рибчинського нібито під виглядом сall-центру Голосіївської РДА опитує думку мешканців про ставлення до кандидата Рибчинського. Сall-центр РДА має значну довіру мешканців району, тому було використано його назву.
  4. Батьки школи № 319 повідомили штаб М. Даневича, що Є. Рибчинський відвідав їхню школу і подарував 2 ноутбуки.

Про усі вищезазначені випадки повідомляли виборці Голосіївського району: сусіди людей з обмеженими можливостями, батьки, прихильники М. Даневича, мешканці будиків. Проте ніхто не хоче писати заяву в міліцію, побоюючись наслідків.

Представник Євгена Рибчинського у коментарі ОПОРІ спростував усі звинувачення на адресу кандидата і звернув увагу на відсутність конкретних доказів. «Для початку нехай доведуть. У них на сайті багато таких фантазій. У Євгена Рибчинського занадто усе позитивно, щоб займатися такими речами. До того ж у нього немає ні талантів, ні ресурсів, ні досвіду, ні бажання, ні необхідності для такого», - зазначив представник кандидата Михайло.

Нагадаємо, що згідно з ст. 74, ч. 14 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей». У цій же статті закону йдеться, що таке надання послуг, що супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Ст. 157 Кримінального Кодексу України встановлює відповідальність за перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, поєднані з підкупом. Цей злочин проти виборчих прав карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позвавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років. Також ст. 6, ч. 2 Закону «Про вибори народних депутатів України» забороняє застосовувати підкуп, що перешкоджає вільному формуванню та вільному виявленню волі виборця.

Також відповідно до ст. 74 Закону «Про вибори народних депутатів» участь у передвиборчій агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів виконавчої влади, органам влади АРК та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.