На ВД № 630320, розташованій у навчально-виховному комплексі ЗОШ №1 м. Дергачі, виявлено близько 50 000 примірників спецвипуску газети “Вісті Дергачівщини”, надрукованого на замовлення самовисуванця Володимира Кацуби.

Про це ОПОРІ повідомив Костянтин Піддубний, довірена особа кандидата в депутати від “Народного фронту” Сергія Кузана.

За його словами, о 12:00 19 жовтня їхній член ДВК Ірина Зайцева прийшла на чергування на дільницю і побачила пакунки газет “Вісті Дергачівщини”. Через деякий час вона принесла один примірник до виборчого штабу мажоритарника Сергія Кузана. Як зазначає Костянтин Піддубний, сама Ірина Зайцева не підозрювала, що наявні в приміщенні газети є агітаційною продукцією, бо дане видання є популярним місцевим ЗМІ.

Після прочитаного та побаченого у газеті, додає довірена особа, одразу було прийняте рішення, самостійно відвідати дільницю. В якості свідків були залучені Олександр Шевченко, котрий очолює окружний штаб ВО “Батьківщина” в м. Дергачі, та Юрій Коробко — представник партії “Народний фронт”.

Прибувши на місце близько 16:00, продовжує Костянтин Піддубний, усі троє пересвідчилися у тому, що в учительській, яка слугує приміщенням для роботи ДВК ВД №630320, НВК ЗОШ №1 (вул. Ворошилова, 58, м. Дергачі) дійсно знаходиться 7 пакунків спеціального випуску газети “Вісті Дергачівщини”. У вихідних даних значиться, що “спецвипуск підготовлений на правах політичної реклами”, а його замовником виступає кандидат Володимир Кацуба, котрий вже обирався народним депутатом по цьому округу у 2012 році. 

Gazeta news 21 10 

Vihidni dani news 21 10

Шкільний сторож підтвердив довіреній особі Сергія Кузана, що в першій половині цього дня друковану продукцію привіз молодий хлопець. Чому завуч школи, яка є головою ДВК ВД № 630320, Євгенія Байстрюченко пропустила його, Костянтину Піддубному не вдалося дізнатися. За його повідомленням, вона відмовлялася від будь-яких коментарів.

У розмові зі спостерігачем ОПОРИ Євгенія Байстрюченко зауважила, що її особисто на робочому місці не було, про доставку друкованих матеріалів ніхто її не повідомляв, і хто саме приніс газети, їй не відомо. На питання спостерігача відповісти, хто у той момент був присутнім на дільниці з членів комісії, голова дільничної комісії не змогла.

ОПОРА підкреслює, що Закон України “Про вибори народних депутатів України” забороняє участь у передвиборній агітації членам виборчих комісій протягом строку їх повноважень (стаття 74, пункт 1), розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами в приміщеннях установ і організацій державної та комунальної форми власності (стаття 74, пункт 5).

За фактом вчиненого правопорушення Костянтином Піддубним були викликані працівники міліції. Останні зафіксували правопорушення, вилучили докази у вигляді газет, а також відзнятих відеоматеріалів та прийняли заяву від Костянтина Піддубного про порушення виборчого законодавства. 

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)