Цюрупинська районна рада відмовила окружній виборчій комісії у наданні нового приміщення для проведення засідання 26 жовтня по підведенню підсумків голосування у виборчому окрузі № 186. Приміщення, що було виділене раніше, не придатне для роботи з прийняття виборчої документації з виборчих дільниць.

До 186 ВО входять 166 виборчих дільниць з п’яти віддалених районів: Голопристанського, Каланчацького, Скадовського, Цюрупинського і частини Чаплинського району, а з документацією прибувають по чотири члени ДВК у супроводі міліціонера. Також на засіданні 26 жовтня мають право бути присутніми (і будуть теж знаходитись у приміщенні) офіційні спостерігачі, довірені особи кандидатів, уповноважені особи партій, представники ЗМІ, міжнародні спостерігачі, згідно із ч.3 ст.43 Закону «Про вибори народних депутатів України».

Приміщення, що було попередньо виділене органами місцевого самоврядування, – це колишній будинок побуту «Біла акація». Зараз у ньому орендують офіси різні приватні підприємці. Це приміщення зовсім не придатне для організації роботи окружної комісії під час виборів, воно у два рази менше за норму, встановлену Постановою ЦВК № 18 від 26 січня 2012 року.

Центральна виборча комісія у відповідь на лист ОВК № 186 від 03 жовтня змінила офіційну адресу цієї окружної комісії. На офіційному сайті ЦВК вказано: Херсонська обл., м. Цюрупинськ, вул. Гвардійська, 23; вул. Гвардійська, 24, де № 24 – це адреса райради.

ОВК звернулася до Цюрупинської районної ради з проханням виділити на день голосування приміщення у районній раді, актову залу, яка більш придатна для організації роботи по прийняттю документів від дільничних комісій та встановлення результатів голосування в межах виборчого округу.

Але Цюрупинська влада не хоче йти на поступки, у своєму листі голова райради мотивує відмову тим, що немає юридичних підстав для зміни адреси ОВК.

Lyst ОVК186 Lyst ОVК186-2

ОПОРА звернулася за коментарем до голови окружної виборчої комісії Наталії Возаловської. Вона пояснює небажання виділяти приміщення у день голосування тим, що в актовій залі зроблений ремонт, і голова райради Л.О. Снігур просто боїться, що їм пошкодять приміщення. Наталія Анатоліївна вкрай занепокоєна тим, що процес прийняття документів буде дуже ускладнений, бо велика кількість людей має чекати на вулиці своєї черги на здачу документів, а погода вже холодна, і такий підхід збоку місцевої влади, як мінімум, негуманний, і може зашкодити якісному виконанню роботи окружної комісії.

Ситуація наразі зайшла в глухий кут. Ми продовжуємо слідкувати, як буде вирішене це питання.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.