Кам’янець-подільську міську комерційну газету «Ділове місто», якій виборча комісія одномандатного виборчого округу № 193 доручила інформування виборців про склад дільничних комісій, надруковано без вихідних даних. Відповідальну роботу, за яку редакція отримала 78 тисяч гривень із бюджету, виконано з порушенням статті 32 «Вихідні дані» Закону «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні».

xm Gazeta bez vychidnych danych1

 xm Gazeta bez vychidnych danych2

xm Gazeta bez vychidnych danych3

Верстаючи списки членів 216-и дільничних комісій Кам’янця-Подільського та Кам’янець-Подільського і Новоушицького районів, у редакції переставили кольорові рекламні блоки. А про вихідні дані, як повідомила спостерігачеві ОПОРИ редактор «Ділового міста» Світлана Мельник, забулися.

Відповідно до згаданої статті Закону України про друковані видання, у вихідних даних має бути продубльована назва видання, а також вказані засновник (співзасновники), прізвище та ініціали редактора, порядковий номер випуску і дата його виходу в світ, відповідальна за випуск особа, відповідний номер видання, передплатний індекс видання, тираж, дані зі свідоцтва про реєстрацію, адреси редакції, видавця та друкарні.

Оскільки розповсюдження друкованого засобу масової інформації без вихідних даних забороняється, то розповсюдження номера газети, в якому опубліковані склади дільничних комісій одномандатного виборчого округу No 193 з центром у Кам’янці-Подільському є протиправним. Отже, в одномандатному виборчому окрузі № 193 з центром у Кам’янці-Подільському сталася прогалина у спеціальному інформаційному забезпеченні виборів, передбаченого частиною 5 статті 65 Закону «Про вибори народних депутатів України».

Нагадаємо, за депутатський мандат від округу № 193 (місто Кам’янець-Подільський, Кам’янець-Подільський і Новоушицький райони) змагаються чотирнадцять кандидатів, жоден із яких не пов’язаний із громадами Новоушицького району. У тому числі – депутат Верховної Ради України Володимир Мельниченко і колишній міський голова Кам’янця-Подільського та заступник київського міського голови Олександр Мазурчак. Вони само висуванці. Крім них в окрузі балотується семеро самовисуванців і п’ятеро висуванців від політичних партій. Це голова Кам’янець-Подільської районної ради Микола Жоган (ВО «Батьківщина») та начальник юридичного відділу апарату в ній Віктор Худняк (партія «Народний фронт»), голова Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Володимир Барановський та виконавчий директор авіакомпанії з Києва Анатолій Мазуренко (Радикальна партія Олега Ляшка), фізичні особи-підприємці Артем Дюднєв, Вікторія Кохановська, Вадим Мендограло й Ольга Черній (партія «ПРАВИЙ СЕКТОР»), викладачі місцевих вишів Петро Приступа й Уляна Єленчак, непрацююча Інна Салій (партія «Опозиційний блок»)та комерційний директор сільгосппідприємства Віталій Дубицький.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.