У Чернівцях пізно ввечері 18 жовтня Юлія Тимошенко та інші кандидати від ВО Батьківщина  перебували перед військовою частиною А-0264 (колишній 300-й полк, вул. Московської Олімпіади, 6) та, згідно повідомлень місцевих ЗМІ, передавали теплу форму військовим. ОПОРА підозрює непрямий підкуп виборців.

Про візит Юлії Тимошенко в Чернівці спостерігачі ОПОРИ дізнались зі сторінки в мережі Фейсбук кандидатки в народні депутати за списком ВО Батьківщина під номером 65 Альони Гливко, яка написала “Юлічка Володимирівна прибула в Чернівці передати нашим хлопцям замовлену військову форму”.

18 10 Tymoshenko Chernivci

 Про сам візит лідера ВО Батьківщини Юлії Тимошенко офіційно повідомлено не було, анонсів ніде публічно не розміщено. Хоча зі світлин, які згодом були розміщені в місцевому виданні видно, що під час заходу були присутні представники кількох ЗМІ.

Про те, що форму “передали військовим”, оперативно повідомили видання Молодий буковинець та Букінфо.

18 10 Tymoshenko Chernivci MolBuk

18 10 Tymoshenko Chernivci Bukinfo

Коли спостерігач ОПОРИ о 22:40 18 жовтня прибув на місце, Юлія Тимошенко вже поїхала, а № 31 в партійному списку ВО Батьківщина Іван Мунтян спілкувався із двома жінками, які говорили йому про те, яких саме речей потребують наразі солдати. Перед військовою частиною знаходилося декілька легкових автомобілів та бусиків, в частині з яких була якась військова форма. Невідомі люди у камуфляжній формі перевантажили частину форми в один із легковиків, який відбув у невідомому напрямку.

Кандидат в народні депутати від ВО Батьківщина Іван Мунтян, відповідаючи на питання спостерігача ОПОРИ, що ж відбувалося перед військовою частиною, повідомив наступне:
“Була тут Юлія Володимирівна Тимошенко. Поспілкувалася з пресою, з людьми, матерями… Нікому вона нічого не роздавала… Для частини (події відбувалися перед військовою частиною, - ОПОРА) ми хотіли її (форму, - ОПОРА) передати, але нема кому приймати... Ми даже навіть не питалися туди зайти… Є наш член партії… Скільки ти, Ігор, вже пошив (звертається до одного із присутніх людей у камуфляжі, - ОПОРА), тисячі? Тисячі… у нього швейний цех. Ми шиємо за наші гроші, шиємо одяг для армії української... “

На запитання спостерігача ОПОРИ, чому партійці приїхали саме під цю військову частину, якщо наперед не було погоджено процедура передачі форми військовим, Іван Мунтян відповів:

“Чому… значна частина отримає… Була розмова про те, що завтра або в понеділок будуть відправляти 50 солдат. А вони не мають в чому одітися. Ми рішили під’їхати і віддати їм цю форму. Мені командир роти каже, шо уже відмінили відправку. Раз відмінили, то ми в понеділок ще раз прийдемо сюда з керівником Руху опору і будем з’ясовувати, коли потрібна ця форма. Але ми повинні перевірити, контролювати, щоб ця форма потрапила якраз тим солдатам, котрі потребують, які будуть їхати туда (в зону АТО - ОПОРА)”.

Щодо раптового візиту до Чернівців та перебування Юлії Тимошенко в Чернівцях наступного дня Іван Мунтян повідомив наступне:
“Вона (Юлія Тимошенко, - ОПОРА) вже поїхала. Вона сказала. Я би хотіла зустрітися з матерями, бо були тоді скарги, що не зустрілися (під час першого візиту ще 24 вересня, - ОПОРА), хотіла побачити те, що дійсно потрібно. І якщо… передати, бо вона тоді замовила… Передати цей одяг і попросила, щоб ніякої преси не було”.

Нагадаємо, 24 вересня, коли в Чернівецькій області з візитом перебувала лідер та другий номер виборчого списку Всеукраїнського об’єднання Батьківщина Юлія Тимошенко, під час відвідування місцевої швейної фабрики, вона замовила 1000 комплектів теплого одягу військовим, що супроводжувалось передвиборчою агітацією.

У випадку, якщо підтвердиться, що під час передачі військової форми (а за словами чернівецьких ЗМІ вона була, хоча Іван Мунтян цей факт заперечив), відбувалась агітація або згадувались назва партії чи ім'я кандидата (-тів), це можна буде вважати непрямим підкупом виборців.

Адже відповідно до п.14 ст. 74 закону України “Про вибори народних депутатів України”, Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.orgта на сторінці в Facebook – https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Мапа порушень: http://map.oporaua.org/

Додаток для Android Вибори 2014: http://goo.gl/I7M3TN

 

Детальніше:
Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
Григорій Сорочан, тел: +380636286772, g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)