Внаслідок конфлікту на засіданні виборчої комісії одномандатного округу № 190 в Шепетівці  (17 жовтня 2014), що виник між більшістю членів та системним адміністратором, останній вийшов з залу й залишив приміщення, прихопивши з собою ноутбуки. Засідання скликалося терміново для розгляду питань із замінами членів дільничних виборчих комісій, і на нього не встигли прибути більшість спостерігачів, довірених осіб та уповноважених від партій. За подіями вже стали слідкувати, коли в окружвиборчком було викликано правоохоронців.

У керівництва комісії виникло кілька претензій до системного адміністратора Сергія Форкуна, що той не виконав ряду функій, передбачених його посадовими обов’язками. Зокрема, здалася громіздкою запропонована системним адміністратором процедура жеребкування щодо керівних посад у дільничних комісіях. На пропозицію члена комісії Віталія Янушевського (політична партія «Нова політика») сисадміна та операторів звільнили (11 голосів з 15-и присутніх).

Як з’ясувала ОПОРА, Сергій Форкун вийшов разом із заступником голови комісії Олексієм Раддацом (Комуністична партія України) і отримав від нього доручення занести додому три закріплені за заступником ноутбуки. Вони ще не були готові до роботи в мережі.

Проте у комісії не погодилися з тим і відразу викликали міліцію, повідомили про винесення комп’ютерів в СБУ. Коли Олексій Раддац зателефонував Сергію Форкуну й з півдороги попросив повернутися, того вже чекав старший лейтенант міліції Віктор Михальчук. «Ноутбуки не були підключені до мережі, а лише тестувалися. Олексій Миколайович попросив дотестувати їх удома, щоб згодом окружна комісія могла використовувати їх у своїй роботі. Він сказав, що передзвонить і забере їх потім», - пояснив звільнений Сергій Форкун.

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.