На Вінниччині кандидати у народні депутати використовують в своїх агітаційних матеріалах символіку та лозунги політичної партії «Блок Петра Порошенка», Так, уже третій кандидат за цьогорічну передвиборчу кампанію агітує як кандидат від «Блоку Петра Порошенка», хоча вони -  самовисуванці.

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано, що по виборчому округу №16 (центр місто Ямпіль) кандидат у народні депутати Роман Стаднійчук є самовисуванцем, проте на своїх агітаційних матеріалах та білбордах, які розповсюджуються по округу №16, він пише «Роман Стаднійчук «Блок Петра Порошенка»».

Громадянська Мережа ОПОРА звернулася до Вінницького обласного виборчого штабу партії «Блок Петра Порошенка», з проханням прокоментувати ситуацію. У штабі відповіли, що Романа Стаднійчука партійний з’їзд «Блоку Петра Порошенка» 14 вересня не висував. «Кандидат Р. Стаднійчук балотується по 16 виборчому округу. Він балотується як самовисуванець – партійний з’їзд «Блоку Петра Порошенка» 14 вересня його не висував. Що стосується використання ним у агітаційних матеріалах та зовнішній рекламі символіки і бренду партії «Блок Петра Порошенка», то такі випадки мають місце в різних регіонах України (в т. ч. у Вінниччини), враховуючи високий рейтинг «Блоку Петра Порошенка», - йдеться у відповіді на інформаційний запит ОПОРИ.

Також варто зазначити, що агітаційні матеріали Романа Стаднійчука не містять вихідних даних, що є порушенням виборчого законодавства. Відповідно до ст. 69, ч. 7 Закону «Про вибори народних депутатів України» «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск». Варто додати, що відсутність вихідних даних найймовірніше свідчить про фінансування політичної реклами не з коштів виборчого фонду:«Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі,фінансує із коштів свого виборчого фондузаходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку» (ст. 68, ч. 7 цього ж закону).

Нагадаємо, що на Вінниччині в агітаційних матеріалах (газетах) кандидата у народні депутати по виборчому окрузу № 13 (центр місто Калинівка) Петра Юрчишина для заголовка використовується слоганпартії «Блок Петра Порошенка» («Жити по-новому», також на сторінках цих газет поруч із зображеннями кандидата розміщуються зображення Президента України Петра Порошенка.

У виборчому окрузі № 17 (центр місто Ладижин) кандидат у народні депутати Микола Кучер (самовисування) використовує для агітації слогани та дизайн агітматеріалів, подібні до тих, які використовує політична партія «Блок Петра Порошенка».

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережазалучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.