На прес-конференції регіонального представництва Громадянської мережі ОПОРА представники хмельницьких ЗМІ довідалися про попередні підсумки спостереження за тенденціями позачергової виборчої кампанії до Верховної Ради України. Регіональний координатор ОПОРИ в області розповів про активність кандидатів, типові порушення та особливості організації виборчого процесу. За його словами, порівняно з черговими виборами до парламенту в 2012 році, суттєво зменшився вплив адмінресурсу, але поведінка штабів кандидатів стала значно жорсткішою.

"Знову місця в окружних виборчих комісіях отримали представники технічних партій, що розцінюється як можливість маніпуляцій. І ми бачили багато замін. Напрклад, в одномандатному виборчому окрузі № 188 з центром у Хмельницькому замінена голова виборчої комісії (квота Всеукраїнського об’єднання «Громада») стала членом цієї ж комісії, але вже за поданням Партії Пенсіонерів України", - розповів представник ОПОРИ.

Загалом від початку роботи окружних виборчих комісій на Хмельниччині за поданням партій-суб’єктів виборчого процесу в їхньому складі замінено 27 членів і керівного складу. Це 21 відсоток всієї кількості членів окружкомів регіону і менше трьох відсотків усіх змін, які проведено в окружкомах України Центральною виборчою комісією. За висновками ОПОРИ, така плинність не є критичною і не загрожує організації виборчого процесу.

Дещо у менших масштабах повторюється технологія кандидатів-клонів. Кандидати-двійники, крім згаданого округу № 188 (двоє Коліщаків), на разі балотуються в одномандатних округах № 187 у Хмельницькому (два Мельники) та два Бондарі – в окрузі № 191 з центром у Старокостянтинові.

"До прикладу, у 2012 році в окрузі № 191, де переміг безпартійний самовисуванець Віктор Бондар, його тезка по прізвищу отримав два з половиною відсотки голосів виборців. І коли боротьба за депутатські мандати загострюється, - а цього разу по всіх виборчих округах зареєтрувалося більше кандидатів, ніж на чергових виборах два роки тому, - то різниця між отриманими голосами виборців у бюлетенях буде меншою і може впливати на остаточний результат", - прокоментував регіональний координатор мережі ОПОРА.

У другій половині вересня агітаційна кампанія активізувалася. І попри звужене застосування адміністративного ресурсу суттєвим стає матеріальний та фінансовий ресурс. Так, робота громадського об’єднання «За конкретні справи» поширилася з районів ОВК № 192 з центром у Дунаївцях на райони ОВК № 190 з центром у Красилові, до якого входить і незручний у плані логістики Нетішин. Під маркою організації здійснювалися іміджеві й дороговартісні проекти та справи, які робилися від імені засновника мережі «Епіцентр К», народного депутата України Олександра Гереги. Тепер так само дороговартісні проекти задобрювання керівників районів, міст, представників громад проводиться у Нетішині, Красилові й інших селах і райцентрах округу, де зареєструвався один з керівників мережі гіпермаркетів «Епіцентр К» Андрій Шинькович. Благодійні фонди у своїй передвиборчій кампанії задіюють Сергій Лабазюк (округ № 188), Тетяна Василик (округ № 189), Віктор Бондар і Оксана Кольгофер (округ № 191) та інші.

"На жаль, «війни» кандидатів обертаються медіавійнами, - зауважив координатор кампанії спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Хмельницькій області. – У Хмельницькому ми це бачимо на прикладі «33 каналу» та «Ексклюзиву», які належать до сфер впливу кандидата у народні депутати Віктора Коліщака і народного депутата Сергія Лабазюка, котрі вдруге схрестилися на виборчому окрузі № 188 (частина міста Хмельницького, Волочиський та Хмельницький райони)."

Заангажованість телеканалів або упередженість стосовно тих чи інших кандидатів і партій стала продовженням технологій «чорного PR». Територіями округів поширюються листівки провокативного змісту, спрямовані проти певних кандидатів. Як правило, така поліграфічна продукція не має даних про замовника і відповідального за випуск, відомостей про тираж. Інколи такі відомості сфальсифіковані. Так, кілька видів листівок працює проти чинного народного депутата України Олександра Гереги в одномандатному виборчому окрузі № 192. На одній з них мікро-шрифтом вказано вихідні дані, наче замовником є ВО «Батьківщина», а відповідальним А.В. Петренко. Однак Дунаєвецька районна організація партії «Батьківщина» звернулася до начальника УМВС України у Хмельницькій області Олександра Розізнаного про непричетність до цього. Характерною є контрагітація відносно чинних депутатів, котрі відзначилися голосуванням за «диктаторські закони» у Верховній Раді України 16 січня цього року.

"У нашій області цей гріх закидають депутатам Віктору Бондарю, Володимиру Герезі і Сергію Лабазюку, які тепер балотуються на різних округах, - зазначив координатор кампанії спостереження Громадянської Мережі ОПОРА у Хмельницькій області. – Наприклад, у Хмельницькому невідомі начепили на сотні дверей листівку у формі готельної таблички із гачком. Серед фігурантів на цьому продукті двоє є кандидатами у депутати в округах."

Характерною ознакою виборчої кампанії стала боротьба кандидатів за голоси користувачів Інтернет-мережі. На ресурсах місцевих видань «Незалежний громадський портал», «Подільська.інфо» присутні банери кандидатів Віталія Мовчана, Дмитра Беспалова. Банери партій-учасниць виборчого процесу і представників із їхніх списків є на сайтах «Народна газета Є», «Бізнес-область», «Хмельницький.ком». Кандидати у депутати активізувалися у соціальних мережах. Тільки на Facebook свої життєписи оживили повідомленнями про перебіг своїх кампаній десятки кандидатів від округів Хмельниччини. Наприклад, Олександр Островський (ОВК № 191), Анатолій Медведчук, Вікторія Середюк, Дмитро Садлій і Віталій Мовчан (ОВК № 187), Дмитро Беспалов, Слов’ян Воронецький та Сергій Лабазюк (ОВК № 188), Ольга Омельчук і Андрій Чумаков (ОВК № 189), Вікторія Кохановська і Олександр Мазурчак (ОВК № 193). Крім того, подекуди використовують бази даних передплатників періодичних видань.

Відповідаючи на запитання журналістів про факти прямого підкупу, регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА пояснив, що вони, як правило, трапляються у день голосування чи напередодні, коли їм не встигають надати гласності і припинити. Та й непокараними вони залишаються часто через те, що ні громадяни, ні інші суб’єкти виборчого процесу на надають належнгого значення документуванню таких випадків й наданню цих документів правоохоронним органам. Це характерно й для інших порушень у ході виборчої кампанії та безпосереднього волевиявлення.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.