У кожному з 168, 169, 170, 175 ВО Харківської області зареєструвалися по два кандидати з однаковими прізвищами. ОПОРА проаналізувала зв'язок між ними та дізналася думку висуванців стосовно ситуації, що склалася.

В 168 окрузі у самовисуванця Валерія Писаренка конкурентом виступає самовисуванець Анатолій Писаренко, реєстрація якого відбулася на 2 тижні пізніше — 26 вересня. На відміну від кандидата Валерія Писаренка, який вже обирався виборцями Дзержинського району Харкова, другий — судячи з інформації на сайті ЦВК, не має жодного стосунку до Харкова та зазначеного округу зокрема. Проживає він в Київській області. 2002 року обирався до Верховної Ради від 68 ВО (Житомирська область) як самовисуванець, а в Парламенті був членом фракції СДПУ(о). В 2006 році балотувався по партійному списку “Опозиційного блоку НЕ ТАК!”.

Спостерігачам ОПОРИ вдалося зв'язатися з прес-секретарем Валерія Писаренка — Ольгою Чуб. У телефонній розмові вона повідомила, що відносно Анатолія Писаренка вона володіє тільки тією інформацією, яка заявлена на сайті ЦВК.

В 169 окрузі висунулися одразу двоє самовисуванців Косінових. 22 вересня кандидатом зареєстрували Станіслава Косінова, а 27 вересня — Євгена Косінова. Перший — є харків'янином, має виборчий досвід — балотувався в 2002 році від 170 ВО м. Харкова (від Блоку "За Єдину Україну!"), в 2006 році — по партійному списку “Народного блоку Литвина”, в 2007 році — по партійному списку “Блоку Литвина”, в 2012 році від 169 ВО (від Народної Партії). В 2002 році був обраним у Верховну Раду.

Другий, згідно з сайтом ЦВК — проживає в Дніпропетровську. Більше про Євгена Косінова не знають і в виборчому штабі Станіслава Косінова.

В 170 окрузі два кандидати мають однакові імена та подібні прізвища, які відрізняються однією буквою — це Анатолій Родзинський (зареєстрований 27.09.2014) та Анатолій Родзінський (зареєстрований 30.09.2014). Перший висунутий від “БЛОКУ ПЕТРА ПОРОШЕНКА”, другий — самовисуванець. Як і в попередніх випадках, Анатолій Родзінський не є харків'янином, мешкає у Тернопільській області.

У виборчому штабі Анатолія Родзинського не володіють інформацією стосовно конкурента в окрузі.

У 175 окрузі з різницею в день зареєстрували кандидатів Євгена Головка та Валерія Головка. На відміну від попередніх випадків, обидвоє проживають у Харківській області. Перший представляє “БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА”. Останній вже балотувався в 181 ВО як самовисуванець у виборчій кампанії 1998 року, а також по партійному списку Партії регіонів на Позачергових парламентських виборах в 2007 році.

За словами Валерія Головка, він не вважає за потрібне ознайомлюватися з інформацією про інших кандидатів. На його думку, ситуація з “двійниками” - просте співпадіння.

Висунення “двійників” у округах є виборчою технологією, мета якої заплутати виборця та перетягнути частину голосів в бюлетені на тезку. Звичайно, використання такого методу конкурентної боротьби не є порушенням виборчого законодавства, але, зважуючи на те, що його суттю є введення в оману виборців, він прямо суперечить меті проведення чесних, прозорих та справедливих виборів.

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)