Кандидат в нардепи Михайло Апостол від партії "Народний фронт" продовжує непрямий підкуп виборців: роздає громадянам одяг, взуття, постільну білизну та проводить безкоштовні медичні обстеження від імені свого ж благодійного фонду.

Нагадаємо, що 29 вересня ОПОРІ вдалося поспілкуватися з кандидатом в народні депутати по 166 округу по Тернопільщині Михайлом Апостолом (кандидат від партії "Народний фронт"), який має власний благодійний фонд – «Апостол». Спостерігачі від ОПОРИ зауважили, що діяльність фонду під час виборчої кампанії вважається непрямим підкупом виборців. Після такого зауваження пан Михайло написав офіційний коментар на своїй сторінці у «Фейсбук», в якому йшлося про таке:

«Дякую за влучні зауваження і поради. Для того, щоби не було надалі непорозумінь - офіційно призупиняю свою статутну участь у фонді. Фонд, який працює вже давно не припинятиме свою активну допомогу потребуючим людям, Свою ж політично-передвиборчу діяльність вестиму окремо та згідно чинного законодавства України».

Але не пройшло і кілька днів, як на території виборчого округу в с. Осівці на стовпах почали з’являтися оголошення до громади села пройти безоплатне медичне обстеження та отримати безкоштовні товари. Оголошення розміщувалось разом з рекламою самого фонду, де зазначено інформацію про кандидата в нардепи Михайла Апостола, який є його безпосереднім засновником.

«В суботу, 4 жовтня 2014 року, в приміщенні Осівецької сільської амбулаторії за сприяння благодійного фонду «Апостол» для жителів села Осівці та навколишніх сіл в рамках Всеукраїнської благодійної програми «Добро людям» буде надаватись безкоштовна професійна консультація з різних медичних питань (консультація терапевта, хірурга, педіатра, невропатолога)… Крім цього в приміщенні Осівецької сільради можна отримати безкоштовну гумунітарну допомогу від благодійного фонду «Апостол» у вигляді одягу, взуття, постільної білизни тощо…» - зазначається у тексті оголошення, котре активно поширюється на території виборчого округу.

08 10apostol208 10apostol

До слова, у Законі «Про вибори народних депутатів» (частина 14 статті 74) зазначено, що заборонено надавати виборцям цінні папери та інші матеріальні цінності навіть тоді, коли згадується імя кандидата.

«Центральна виборча комісія роз’яснює, що така передвиборча агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям, а також виборчим комісіям та їх членам коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну політичну партію чи кандидата у народні депутати України або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців» - Центрвиборчком; Роз'яснення від 03.09.2014.

За коментарями звертайтеся:
Ергешова Рустамакоординатора Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380989928330, [email protected]
Юрій Смикпрес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Тернопільській області
+380977808830
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
 
Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)