Кандидат у депутати по 212 округу (Дарницький район) Володимир Гончаров займається непрямим підкупом виборців: роздає подарунки, призи, ремонтує під’їзди, пішохідні доріжки, прибирає сміття, при цьому не вбачаючи ніякого порушення закону.

Володимир Гончаров – заступник генерального директора ТОВ «Епіцентр К», депутат Київської міської ради, кандидат у депутати по 212 округу регулярно проводить заходи: толока на озері Сонячне, свято для людей похилого віку, свято туризму, сімейні олімпійські ігри, поїздки в Почаїв, фотоконкурс з призами тощо.

news 07 10 2014 Kiev Goncharov foto1

На сайті кандидата є «реєстр конкретних справ», а також інтерактивна карта, де зображено, що і де зробив В. Гончаров. 1 жовтня кандидат організував свято з караоке для людей похилого віку, найкращим співакам подарував мультиварку, праску та соковитискач.

У період з 29 вересня по 5 жовтня громадська організація «Будуємо разом Україну», лідером якої є Володимир Гончаров, зробила: ремонт під’їзду, прибрала півтонни сміття, почала ремонтувати пішохідну доріжку, завезла 15 тонн чорнозему, провела ремонт сходів та інше.

У коментарі ОПОРІ прес-служба В. Гончарова підтвердила проведення усіх вищезазначених заходів, проте не погодилась, що це порушення виборчого законодавства. За словами прес-служби, на усіх заходах В. Гончаров не агітував і ніяких агітаційних матеріалів не роздавав, а ремонти під’їздів відбувалися до реєстрації кандидата (хоча на сайті вказаний період цих робіт, і це було після реєстрації В. Гончарова в ЦВК). «Давайте розмежовувати: якщо щось робиться і при цьому паралельно  ведеться агітація, то я вважаю, це є підкупом вибоців (прямим або непрямим), але коли щось відбувається за сприянням депутата Київської міської ради, і при цьому не агітується, і не згадується, що він є кандидат, ніякої агітації не проводиться, то це не порушення», – зазначили у прес-службі кандидата. Також додали, що ніхто не знає, що пан Гончаров є кандидатом, він про це не згадує і в тих місцях, де проводяться заходи, немає агітаційної продукції.

Насправді, роздавання призів, подарунків, надання послуг із згадкою імені кандидата кваліфікується як непрямий підкуп виборців: «Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей» (ст. 74, ч. 14 Закону «Про вибори народних депутатів України»).

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora