Претендент на депутатське крісло Олександр Шпінов, прізвище котрого схоже на прізвище кандидата по тому самому округу, звернувся до ЦВК з відмовою балотуватися.

На сайті ЦВК з’явилася інформація про те, що реєстрацію кандидата в народні депутати Шпінова О.Д., який балотується в одномандатному виборчому окрузі № 37 (Центр: місто Кривий Ріг, ОВО включає частину Інгулецького, частину Тернівського районів міста Кривий Ріг, Апостолівський, Криворізький, Софіївський, Широківський райони) у порядку самовисування на позачергових виборах  народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, скасовано.

Прізвище Шпінов дуже подібне в написанні і за звучанням на прізвище Шпенов, власником якого є ще один кандидат-самовисуванець в 37-му окрузі діючий позапартійний депутат Верховної Ради України Дмитро Шпенов.

Дмитро Юрійович Шпенов переміг на виборах 2012 року в одномандатному окрузі № 37 з результатом 52,66 % і випередив найближчого за результатом кандидата від Комуністичної партії України Володимира Дегтяра більш ніж на 37 %. Від того часу в 37 окрузі не помічено активності когось із теперішніх кандидатів у депутати, і Шпенова, за інерцією, а також за його сприяння в засудженні фігуранта гучної справи про вбивство депутата Софіївської районної ради, можна вважати фаворитом виборчих перегонів.

За три дні після реєстрації Дмитра Шпенова кандидатом в депутати ЦВК зареєструвала Олександра Шпінова, котрий проживає далеко поза округом балотування – в Одеській області, не має виборчого штабу і не проводить агітації.

Що тепер спонукало Олександра Шпінова знятися з реєстрації в ЦВК, невідомо.

В одномандатному окрузі № 37 «клонування» Шпенова не єдиний випадок. Брудна технологія застосована також проти висуванця Блоку Петра Порошенка Олексія Мудрого. Кандидат Мудрий є  директором ПП "Телерадіокомпанія "Атлант" і проживає в одному з райцентрів округу - місті Апостолове. Будучи в Апостолівському регіоні відомою особою, Мудрий на позачергових виборах до Верховної Ради складає реальну конкуренцію Шпенову. Та після з’їзду Блоку Порошенка, де висувалися кандидати в одномандатних округах, коли стало відомо, що Олексій Олексійович Мудрий балотуватиметься, він отримав і свого клона – Мудрого Олексія Євгенійовича, безпартійного тимчасово не працюючого самовисуванця із загальною середньою освітою, що проживає в місті Дніпропетровськ на відстані більше 100 км від округу балотування. Дніпропетровець Мудрий жодних ознак про скасування власної реєстрації поки що не подавав.

За коментарями звертайтеся:
Анна Дзюра – прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380969204820
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучається більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora