1 жовтня відбулася прес-конференція кандидата в народні депутати, самовисуванця у 201 виборчому окрузі Віталія Михайлішина, однак сам захід агітаційним кандидат не вважає. Хоча під час прес-конференції кандидат на фоні банера з власним прізвищем розповідав про політичну діяльність, про плани та критикував народних депутатів, «які знову йдуть до парламенту». Таким чином можна вважати цю прес-конференцію формою передвиборчої агітації.

myhailishyn agitacija

Відповідаючи на запитання спостерігача ОПОРИ, Віталій Михайлішин повідомив, що виборчий фонд у нього ще не створений. Таким чином оренда залу для прес-конференції не могла бути оплачена з виборчого фонду кандидата, як того вимагає виборче законодавство. Оренда плата ж мала бути встановлена на проведення агітаційного заходу орендодавцем.

Відео прес-конференції (Чернівецький промінь) (відповідь на питання спостерігача ОПОРИ із 5 хв. 53 с.):

Згідно закону «Про вибори народних депутатів України» кандидат набуває статусу суб’єкта виборчого процесу після реєстрації Центральною виборчою комісією (стаття 12). Згідно статті 68 закону до форм і засобів передвиборної агітації (стаття не дає вичерпний перелік) відносять також:

Прес-конференцій стосовно положень передвиборних програм та політичної діяльності партій - суб'єктів виборчого процесу чи політичної діяльності кандидатів у депутати.

Частина 6 статті 68 говорить, що:

Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org  та на сторінці в Facebook - https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Детальніше:
Григорій Сорочан,
тел.: +380636286772,
g.sorochan(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.
 
Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)