Святкування дня селища Ківшарівка, що на Куп’янщині, перетворилося на агітаційні заходи кандидата в народні депутати України у 177 мажоритарному окрузі, самовисуванця Віктора Остапчука. Під час урочистостей розповсюджувались агітаційні матеріали кандидата, роздавалися цінні подарунки від його імені, а зі святкової сцени постійно наголошували на вкладі Віктора Остапчука в організацію заходу.

Урочистості з нагоди Дня селища проводились у Ківшарівці 27 вересня. Ввечері, до початку концерту, спостерігачами «ОПОРИ» було зафіксовано розповсюдження листівки-вітання Віктора Остапчука до мешканців селища. Особи, які роздавали картки, повідомили, що вони – працівники Південної залізниці, а листівки роздавали як волонтери.

Ostapchuk Khark obl lystivka  Ostapchuk Khark obl ogoloshennja

Святковий концерт, в якому брали участь творчі колективи міста Куп’янська та району, а також гурт «Авіатор», проходив на сцені з написом «Під патронатом народного депутата Віктора Остапчука». Відкрита агітація артистами не велася, але вони час від часу наголошували, що даний захід організовано означеним народним депутатом.

Ostapchuk Khark ob banner

По закінченню виступів аматорських колективів помічник народного депутата Віктора Остапчука, В’ячеслав Чигринов привітав запрошену пару молодят та вручив їй цінний подарунок від імені кандидата.   

Варто зауважити, що афіші заходу із згадуванням імені Віктора Остапчука були розклеєні на вулицях міста й у громадському транспорті за тиждень до святкування.

Оскільки об’яви про проведення дня селища містили ім'я кандидата в народні депутати України, вони розцінюються як політична реклама (частина 3 статті 68 Закону "Про вибори народних депутатів України"). Відтак, розміщення подібного роду агітації в громадському транспорті є порушенням Закону "Про вибори народних депутатів України" (частина 9 статті 74 Закону).

Окрім того, недопустимим, згідно до частини 14 статті 74 Закону, було і надання будь-яких призів учасникам заходу, адже Законом забороняється проведення передвиборної агітації шляхом наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів послуг, робіт. Така форма агітації, за умови згадування імені кандидата, розцінюється як непрямий підкуп виборців.

 

 
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення ос таточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.