Вчора, 24 березня, Центральна виборча комісія постановила внести зміни в склад окружної виборчої комісії в окрузі № 179, звільнивши від виконання обов’язків секретаря комісії без припинення повноважень, члена комісії Романа Зубанюка. Секретарем комісії призначена членкиня комісії Вікторія Бойко.

Таке рішення прийнято у зв’язку з поданням окружної комісії про заміну секретаря цієї комісії у зв’язку з систематичним невиконанням покладених на нього обов’язків. Сам Роман Зубанюк зазначає, що не був поінформований комісією щодо намірів прийняти відповідне рішення та був відсутній під час розгляду відповідного питання.

Постанова щодо невиконання обов’язків секретарем комісії прийнята окружною комісією 21 березня на засіданні. Як зазначено в документі, 20 березня секретар комісії округу № 179 Роман Зубанюк повідомив голову ОВК Олександра Чорного про відмову прибути на засідання комісії 21 березня та на наступні засідання у зв’язку з карантином. Оскільки виборчий процес є безперервним та робота окружної комісії передбачає наявність і оформлення документації секретарем комісії, окружна виборча комісія встановила факт невиконання секретарем своїх обов’язків та звернулася до ЦВК щодо звільнення Романа Зубанюка від обов’язків секретаря.

Як зазначає голова комісії Олександр Чорний, причиною відповідного рішення стала відсутність секретаря на ряді засідань комісії: «Причиною стала неявка секретаря комісії на ряд засідань, зокрема відмова поїхати на виїзні засідання. Також ми програли суд через неправильне оформлення документів (протоколів засідання). Пізніше він відмовився приїжджати на виїзне засідання комісії у Харкові 21 березня, бо було введено карантин. Відповідно для подальшої належної роботи комісії потребуємо секретаря комісії, зокрема під час передачі виборчої документації до Державного архіву його участь обов'язкова».

Раніше, 13 березня, ОВК постановила встановити факт невиконання обов’язків секретарем окружної комісії Романом Зубанком. Як зазначено у постанові №39 від 13 березня, таке рішення прийнято у зв’язку з фактом підлогу виборчої документації комісії округу №179 в частині неправильного оформлення протоколу засідання ОВК від 03.03.2020 секретарем Романом Зубанюком, наслідком якого стало рішення суду у справі про встановлення бездіяльності окружної виборчої комісії.

Роман Зубанюк зауважує, що на всіх засіданнях, де приймали відповідні рішення, він був відсутній та не бачив протоколів цих засідань: «Все приймалось в умовах моєї відсутності. Я не був поінформований про те, які питання будуть розглядатись на тих засіданнях, куди не мав змогу потрапити. Ймовірно, якби мене попередили, що будуть приймати такі рішення, знайшов би можливість. Я не бачив, хто як голосував в комісії, протоколів відповідних засідань. Претензій до мене з боку членів комісії не було, про все дізнаюся за фактом. А на одному з останніх виїзних засідань був відсутній, адже запізно отримав повідомлення про нього: голова попередив о 18:15 тоді, як засідання мало відбутися о 19:00. Доїхати би не встиг».

Відповідно до частини 9 статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» у разі якщо голова, заступник голови або секретар виборчої комісії систематично не виконує покладені на нього обов'язки, відповідна окружна або дільнична виборча комісія може звернутися до виборчої комісії, яка її утворила, з мотивованим поданням про його заміну, якщо за це проголосувало не менше двох третин членів складу комісії.

Слід зазначити, що під час парламентських виборів Верховний Суд у справі 855/156/19 дійшов висновку, що ні закон, ні Порядок розподілу керівних посад в окружних виборчих комісіях з виборів народних депутатів України між суб`єктами подання кандидатур до складу цих комісій, затверджений постановою ЦВК № 79 від 18 квітня 2013 року, не містять механізму (алгоритму), який би роз`яснював, яким чином принцип пропорційності може бути дотриманий (збережений) у разі внесення змін до керівного складу окружних виборчих комісій протягом усього виборчого процесу.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]