16 березня вночі під час спостереження за виборчим процесом поблизу окружної виборчої комісії ВО №179 (м. Красноград) спостерігач Громадянської мережі ОПОРА помітив членів дільничної виборчої комісії з виборчою документацією.

За словами спостерігача, члени дільничної комісії №630747 сіли в автомобіль та нікуди не рухались. У руках однієї з членкинь комісії спостерігач побачив ймовірно протокол, який вона заповнювала, перебуваючи в автомобілі, інша членкиня комісії підсвічувала ліхтариком. Попередньо окружна виборча комісія відправила ДВК №630747 на складання протоколів із позначкою "Уточнений".

На уточнююче запитання спостерігача ОПОРИ про те, чому вони не їдуть до своєї дільниці, членкиня, яка стояла біля автомобілю відповіла, що їм потрібно буде скласти протоколи на уточнення. Після цього автомобіль з членами комісії проїхав 200 метрів від будівлі ОВК та зупинився. За свідченнями спостерігача ОПОРИ, одна з членкинь комісії у цей час продовжувала писати. На наступне запитання спостерігача, чому вони, все ж, не рушають, члени комісії сказали, що чекають ще на одну членкиню при тому, що в автомобілі сидів той склад, який заходив ОВК.

За виявленим фактом спостерігач ОПОРИ звернувся до  поліції.

Згідно з абзацом 2 частини 7 статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів України» у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі виправлень, помилок, неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів, окружна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію внести зміни до встановлених результатів голосування виборців на виборчій дільниці шляхом складання протоколу (протоколів) про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі з поміткою «Уточнений» відповідно до пункту 2 частини п’ятої цієї статті, про що зазначається у протоколі засідання окружної виборчої комісії. Протягом часу розгляду цього питання дільничною виборчою комісією подані до окружної виборчої комісії примірники протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі, виборчі бюлетені та інші виборчі документи, зазначені у частині дванадцятій статті 91 цього Закону, зберігаються в окружній виборчій комісії.

Згідно з частиною 2 статті 35 Закону України «Про вибори народних депутатів України» на засіданні виборчої комісії її секретарем ведеться протокол засідання. За відсутності секретаря комісії чи у разі невиконання ним своїх повноважень на засіданні комісія обирає зі свого складу секретаря засідання, який виконує обов'язки секретаря комісії на відповідному засіданні та при оформленні документів засідання. Протокол засідання комісії підписується головуючим на засіданні та секретарем комісії (чи секретарем засідання).

Зафіксований факт може мати ознаки кримінального правопорушення, передбаченого  ч. 3 ст. 158 Кримінального кодексу України (складання чи підписання протоколу не на зісіданні виборчої комісії, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців).

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]