Спостерігачі ОПОРИ виявили листівки та газети з ознаками «чорного піару» проти кандидатки у народні депутати Юлії Світличної у поштових скриньках у м. Красноград Харківської області.

Вночі з 23 на 24 лютого у телеграм-каналі «Слобожанский лифтер» з’явилась інформація щодо поширення у окрузі друкованої продукції з ознаками «чорного піару» проти кандидатки у 179 ВО Юлії Світличної. Сьогодні, 24 лютого, спостерігачі ОПОРИ зафіксували розповсюдження відповідних листівок і газет у поштових скриньках Краснограду.

Листівки містять зображення кандидатки в народні депутати Юлії Світличної разом із Петром Порошенко, Уляною Супрун. На листівках є написи «Підтримай мого кандидата Юлію Світличну», «Продовжимо втілювати медреформу Супрун», «Юлія Світлична. Підтримую Українську православну церкву».  Також у поштових скриньках виявлено газету «Мова, церква, перемога!», де наведені основні тези передвиборчої програми кандидатки.

На друкованих матеріалах є відомості щодо підприємства, що здійснило друк та замовника. Як зазначено на листівках та газеті, вони виготовлені на замовлення ФОП «Маслов Валентин», відповідальний за випуск – Степаненко Дмитро Миколайович. Надруковано ТОВ «Промінь».

Довірена особа кандидатки у народні депутати Юлії Світличної Анатолій Попов оцінює це як маніпуляцію з метою ввести в оману виборців.

«Кандидат Юлія Світлична немає абсолютно ніякого відношення до відповідних листівок. Це брудна технологія, що використовується проти неї, аби ввести в оману виборців. Маємо підроблені реквізити, що якийсь ФОП замовляв рекламу і якесь неіснуюче товариство друкує це. З приводу виявленого порушення ми звернулись із заявою до поліції – ч. 1 ст. 157 Кримінального кодексу України – перешкоджання вільному здійсненню виборчого права», - коментує Анатолій Попов.

Відповідно до  частини 10 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: Забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 179 відбудуться 15 березня 2020 року. Вибори відбудуться у зв’язку з призначенням Олексія Кучера, що представляв 179 ВО У Верховній Раді (фракція «Слуга народу»), головою Харківської обласної державної адміністрації. Кандидати у депутати можуть подати документи до Центральної виборчої комісії для офіційної реєстрації кандидатом на виборчих перегонах в окрузі до 13 лютого включно. Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження за перебігом виборчого процесу.

Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» Виборчого кодексу України, проміжні вибори у 179 ВО відбудуться за Законом про вибори народних депутатів України 2012 року.

Окрім того, під час моніторингу політичної реклами у Facebook, ОПОРА виявила, що ще 19 лютого на сторінці Лозовая Сегодня було запущено п’ять рекламних повідомлень аналогічного змісту та оформлення. Всі пости були опубліковані без застереження, що ці публікації мають політичний характер. Детальніше тут: bit.ly/2wIhuef

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]