3 лютого 2020 року Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом у народні депутати у 179 виборчому окрузі Ігоря Швайку, який балотується від Всеукраїнського об’єднання “Свобода”.

Виборча кампанія в одномандатному виборчому окрузі № 179 розпочалась 15 січня 2019 року. За словами координатора спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області, наразі в окрузі розпочато організаційну підготовку до проведення виборів, серед потенційних кандидатів спостерігається низька політична активність:

«24 січня ЦВК утворила окружну виборчу комісію у 179 виборчому окрузі, яка вже наступного дня провела своє перше засідання. Зараз діяльність ОВК № 179 відбувається згідно з затвердженим календарним планом. Станом на 3 лютого потенційні кандидати та політичні сили у окрузі не є надто активними, адже агітаційна кампанія має розпочинатися після офіційної реєстрації кандидата. Порушень виборчого процесу спостерігачі не зафіксували».

До складу ОВК № 179 входять 12 осіб. Серед керівного складу комісії – представники політичних партій «Слуга народу», «Опозиційна платформа - за життя»,  «Європейська Солідарність». Серед членів ОВК є представники наступних партій: «Партія Шарія», «Слуга Народу», «Опозиційна платформа – за життя», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Європейська Солідарність». Зокрема, до складу ОВК № 179 було включено трьох осіб за поданням голови ЦВК, що може свідчити про незначну зацікавленість політичних партій в адмініструванні виборчої кампанії.

Єдиним офіційно зареєстрованим кандидатом станом на 03 лютого є Ігор Швайка - керівник Харківського обласного партійного осередку Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Наприкінці січня Ігор Швайка взяв участь у сесії міської ради м. Лозова, де заявив про намір балотуватися на виборах. 25 січня 2020 року в Києві відбувся з’їзд партії, який висунув Ігоря Швайку кандидатом в народні депутати України від Всеукраїнського об’єднання “Свобода”.

Про наміри балотуватися у 179 ВО також заявила Вікторія Алексійчук, яка була кандидаткою у народні депутати під час виборів до Верховної Ради України 2019 у 174 ВО, де переміг Олександр Фельдман. Відповідна новина на підтримку потенційної кандидатки розміщена на офіційній Facebook-сторінці політичної партії «Слуга народу», де зазначається: «Ми визначилися з кандидатом від партії «Слуга Народу» і впевнені у своєму виборі. Це – Вікторія Алєксєйчук. Її кандидатуру затвердила більшість делегатів другого етапу 4-го з’їзду партії, який відбувся сьогодні (авт. – 3 лютого)».

Також про бажання балотуватись заявила Тетяна Єгорова-Луценко, колишня начальниця Головного територіального управління юстиції у Харківській області. На своїй сторінці у мережі Facebook вона зазначила: «…я вирішила прийняти участь у виборах, які відбудуться 15 березня 2020 року по 179 округу, на разі готую документи для подачі до ЦВК! Мені як людині, яка народилася, навчалась та працювала в м. Лозова, де живуть і сьогодні мої батьки, небайдуже, хто стане депутатом ВР по нашому округу!».

У січні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували активність потенційного кандидата в народні депутати у 179 ВО Олександра Кайдаша – колишнього очільника виборчого штабу Олексія Кучера, що переміг на виборах у цьому окрузі. Зокрема, на території округу було розміщено білоборди-привітання Олександра Кайдаша з новорічними святами, а в місцевому виданні «Вісті Красноградщини» 10 січня 2020 року опубліковано інтерв’ю з Олександром Кайдашем «Начальник виборчого штабу Кучера – Олександр Кайдаш: я іду в нардепи». Проте, вже наприкінці січня Олександр Кайдаш подав декларацію у якості кандидата на посаду голови Красноградської районної державної адміністрації. Свої наміри щодо посади голови РДА він підтвердив на сторінці Facebook.

Нагадаємо, проміжні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 179 відбудуться 15 березня 2020 року. Вибори відбудуться у зв’язку з призначенням Олексія Кучера, що представляв 179 ВО У Верховній Раді (фракція «Слуга народу»), головою Харківської обласної державної адміністрації. Кандидати у депутати можуть подати документи до Центральної виборчої комісії для офіційної реєстрації кандидатом на виборчих перегонах в окрузі до 13 лютого включно. Громадянська мережа ОПОРА здійснює спостереження за перебігом виборчого процесу.

Згідно з «Прикінцевими та перехідними положеннями» Виборчого кодексу України, проміжні вибори у 179 ВО відбудуться за Законом про вибори народних депутатів України 2012 року.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]