10 вересня Богунський районний суд Житомира скасував постанову про закриття кримінального провадження, що було розпочате за заявою спостерігачки ОПОРИ щодо перешкоджання її діяльності в день голосування. Оголошення повного тексту ухвали відбудеться 16 вересня.

Спостерігачка та громадська омбудсменка із захисту виборчих Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області оскаржили до суду постанову про закриття слідчим кримінального провадження щодо перешкоджання діяльності спостерігачки. Свою скаргу мотивували тим, що висновок про закриття кримінального провадження є передчасним, адже слідчим варто було виконати ряд слідчих дій та ретельніше встановити обставини справи. 

Ухвалою Богунського районного суду Житомира скаргу було задоволено та скасовано постанову слідчої про закриття кримінального провадження.

Нагадаємо, у ніч з 21 на 22 липня 2019 року на виборчій дільниці №181432  округу № 62 у місті Житомир голова та члени комісії перешкоджали спостерігачці ОПОРИ вести спостереження: застосовуючи психологічне та фізичне насильство забороняли знімати, вести спостереження,  відмовили у видачі протоколу про підрахунок голосів. Сам голова комісії застосував до неї фізичну силу в той час, коли спостерігачка намагалася відзняти ймовірне порушення виборчого законодавства.

З цього приводу спостерігачі ОПОРИ викликали поліцію та подали відповідні заяви про злочин за ст. 157 Кримінального кодексу України. Лише після поданої до суду одним із спостерігачів скарги та відповідної ухвали слідчого судді Богунського районного суду Житомира за вказаною скаргою поліція розпочала розслідування. Так, слідчі Житомирського відділу поліції 7 серпня розпочали досудове розслідування, а вже 15 серпня закрили, не здійснивши всіх необхідних слідчих дій.

Згідно з ч. 1 ст. 157 КК України перешкоджання вільному здійсненню громадянином свого виборчого права або права брати участь у референдумі, перешкоджання діяльності іншого суб'єкта виборчого процесу, ініціативної групи референдуму, комісії з референдуму, члена виборчої комісії, члена ініціативної групи референдуму, члена комісії з референдуму або офіційного спостерігача при виконанні ними своїх повноважень, поєднані з обманом або примушуванням, а також ухилення члена виборчої комісії у роботі комісії без поважних причин - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. А згідно з ч. 2 цієї ж статті ті самі діяння, поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, - караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.