Центральна виборча комісія під час розгляду протоколу ОВК №121 (з центром у місті Дрогобич) про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі на одній із дільниць виявила технічні помилки  у цифрах навпроти двох кандидатів. У документах іншої дільниці були відсутні прізвища кандидатів, які набрали 0 голосів. Окружна виборча комісія підготувала протокол з позначкою «уточнення», однак у ньому знову були неточності щодо чотирьох кандидатів. 

Центральна виборча комісія на своєму засіданні 26 липня розглянула протокол окружної виборчої комісії №121 про підсумки голосування в одномандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів, складений та підписаний 25 липня. Під час розгляду вказаного протоколу ЦВК виявила помилки та неточності. А саме в протоколі дільничної виборчої комісії №460237 напроти кандидата (самовисування) Романа Ілика в одному пункті була цифра 31, в іншому – 21. Аналогічна ситуація із даними напроти кандидата від політичної партії «Громадянська позиція» Богдана Матківського. В одному пункті число 21, в іншому – 31.  Також в документі щодо підрахунку голосів на дільниці №460270 не вписані всі прізвища кандидатів, які набрали 0 голосів.

Відтак ЦВК на своєму засіданні 29 липня прийняла рішення зобов’язати окружну виборчу комісію  №121 внести зміни до встановлених підрахунків голосування виборців у межах цього округу. Протокол із поміткою «уточнений» ОВК №121 мала транспортувати до ЦВК не пізніше 31 липня.

Уточнений протокол ОВК №121 Центральна виборча комісія розглянула на своєму засіданні 30 липня. Під час розгляду в ЦВК знову знайшли помилки та неточності в документі щодо чотирьох кандидатів. А саме:

  • у пункті 14 протоколу ДВК голосів за кандидата-самовисуванця Сергія Жирного – 20, у пункті 7 протоколу ОВК – 72;
  • у пункті 14 протоколу ДВК голосів за кандидата-самовисуванця Назара Жолобовича – 12, у пункті 8 протоколу ОВК – 20;
  • у пункті 14 протоколу ДВК голосів за кандидата від політичної партії «Європейська Солідарність» Михайла Задорожного – 222, у пункті 9 протоколу ОВК – 12;
  • у пункті 14 протоколу ДВК за кандидата-самовисуванця Романа Ілика – 72, у пункті 10 протоколу ОВК – 222.

Кандидат Михайло Задорожний опублікував цей протокол із неточностями у себе на сторінці у соціальній мережі, де зазначив: «Головний не той, хто голосує, а той – хто рахує! Шановні дрогобичани, на фотографії протокол дільничної комісії №461714: Задорожний Михайло – 222 голоси. На сайті ЦВК Михайло Задорожний – 12 голосів. Як це зрозуміти, і це лише по одній дільниці. Вкрадена перемога ще нікому не принесла щастя!»

Серед коментарів до посту можна дізнатися, що Задорожний написав щодо цього факту заяву до поліції. А ЦВК зобов’язала ОВК №121 розглянути питання про внесення змін до встановлених підсумків голосування виборців у одномандатному виборчому окрузі і транспортувати документ до Центральної виборчої комісії до 1 серпня.  

Зазначимо, що депутатський мандат у 121 виборчому окрузі здобув кандидат від політичної партії «Слуга народу» Орест Саламаха. За нього проголосував 15 531 виборець. На другому місці кандидат від політичної партії «Європейська Солідарність» Михайло Задорожний. За нього проголосувало 12 560 виборців. 

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.