Представники кандидата в народні депутати по одномандатному виборчому окрузі №64 (м. Коростень) Вячеслава Сігачова  не погоджуються з результатами голосування і через суд вимагали перерахунку бюлетенів на всіх дільницях округу. 26 липня з 09:00 Житомирський окружний адміністративний суд розпочав розгляд справи і завершив 27 липня, задовольнивши позов. 

Вячеслав Сігачов балотувався від партії «Слуга народу». За встановленими результатами в окрузі переміг самовисуванець, нардеп Володимир Арешонков. Різниця між кандидатами становить менше 1%, а саме – 640 голосів. За народного депутата Володимира Арешонкова, який балотувався шляхом самовисування, проголосували 27,63% виборців (22 056) за кандидата від партії «Слуга народу»  Вячеслава Сігачова – 26,83 % (21 416).

Представники Сігачова  подали позов до суду.  

У коментарі ОПОРІ Олексій Шляга, довірена особа кандидата Вячеслава Сігачова  розповів:

«Ми просимо признати протиправними дії окружної виборчої комісії по нашому округу 64. Визнати і скасувати протокол ОВК і зобов'язати окружну комісію провести повторний підрахунок голосів по всіх дільницях».

Також він підтвердив інформацію про те, що Сігачова переслідували, і спростував чутки, що кандидат знімає свою кандидатуру з виборчих перегонів.  

«Про переслідування інформація правдива. Є подана заява до поліції на певних осіб, які слідкували за машиною Сігачова. Про інші погрози інформація поки що неправдива. Погрози тільки були в телефонному режимі і ми не подавали з цього приводу заяву до поліції. Але, щоб убезпечити сім'ю Сігачова, її звідти вивезти. Він свою кандидатуру не знімає», – зазначив Олексій Шляга. 

Самого ж кандидата в суді не було. На момент розгляду справи він знаходився за межами області. Зв'язатися з Сігачовим вдалося за допомогою відеоконференції. 

«У залі засідань дуже багато людей. Присутні представники партії "Слуга народу", позивач Олексій Шляга, адвокат, голова ОВК №64, адвокати  кандидата Володимира Арешонкова.  Самого ж кандидата Сігачова в суді немає. Адвокат каже, що він на відпочинку за містом. Однак немає третіх сторін, а їх права розглядаються. З моменту отримання судом позовної заяви, намагалися повідомити і інших кандидатів, інформацію отримали не всі, тому позивач і відповідачі просили суд перенести засідання. Була оголошена перерва. Хоча адвокати наполягали на неналежному повідомленні третіх сторін про судове засідання», – розповів спостерігач ОПОРИ, який знаходився в  суді. 

За словами голови ОВК №64 Вячеслав Сігачов підписав протокол про результати голосування.

«Голова ОВК в суді розповіла, що кандидат Вячеслав Сігачов написав у приміщенні ОВК заяву про відкликання Олексія Шляга з числа довірених осіб. Адвокат зазначає, що немає постанови ЦВК про відкликання довіреної особи. Також голова зазначила, що Сігачов підписав протокол про результати голосування в окрузі», – розповів спостерігач ОПОРИ.

Під час відеоконференції Вячеслав Сігачов сказав, що на нього був здійснений тиск, були погрози і заяву про відкликання довіреної особи теж написав під тиском. 

З перервами судове засідання тривало із 09:00 ранку 26 липня до 01:00 год 27 липня. Розгляд справи продовжили зранку, о 09:00, о 12:30 судді пішли до дорадчої кімнати і 4 години приймали рішення. У результаті – позов довіреної особи Вячеслава Сігачова задовольнили повністю і зобов'язали провести підрахунок голосів на всіх дільницях округу. Фотокопії рішення суду опубліковані на сайті Житомир.info

Фото із сайту  Житомир.info

Як повідомляла ОПОРА, у Коростень охороняти ОВК прилетів вертоліт із спецпризначенцями. Також там на дільницях затримали 4 журналістів, у поліції говорили про підробку посвідчень.

 

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)