У Житомирі станом на 26 липня не внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань інформацію про зареєстровану заяву ОПОРИ з приводу перешкоджання роботи спостерігачки та застосування фізичної сили з боку голови дільничної виборчої комісії №181432 виборчого округу №62.  

Нагадаємо, протягом дня голосування 21 липня спостерігачці ОПОРИ члени комісії та голова неодноразово перешкоджали проводити фото та відео зйомку, зокрема у грубій словесній формі, а голова ДВК Василь Стужук  застосував фізичну силу. Також голова ДВК відмовлявся надавати копію протоколу спостерігачам, які працювали на дільниці.

По даному факту  вночі, 22 липня, по завершенню підрахунку голосів,  на місце події викликали слідчо-оперативну групу, і спостерігачі ОПОРИ написали заяву до поліції. Однак, станом на 25 липня  немає інформації про внесення заяви в Єдиний реєстр досудових розслідувань, що мало би відбутися згідно норми ст. 214 КПК України.

«На сьогодні інформації про внесення до ЄРДР відомостей про злочин – перешкоджання головою виборчої комісії спостерігачці від ОПОРИ, немає. За телефоном отримано інформацію, що матеріали передані з Житомирського відділу поліції в ГУНП у Житомирській області. Зважаючи на це, 25 липня ми подали заяву до прокуратури Житомирської області. Прокуратура має здійснювати процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях. За законом, прокурор має внести інформацію про злочин до ЄРДР і доручити розслідування відповідному слідчому органу. Якщо закон буде порушено, на наступному робочому тижні буде подано скаргу слідчому судді», – зазначає Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області.

Начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області Вячеслав Печененко 22 липня під час пресконференції зауважив, що по фактам перешкоджання роботі спостерігачів зараз проводиться перевірка і буде визначена кваліфікація цих подій.

Координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області зазначає: «Складно зрозуміти мотивацію слідчих, адже є декілька відео, які підтверджують заборону з боку, в першу чергу, голови ДВК Василя Стужука проводити фото та відео зйомку та подальше застосування фізичної сили. Так само, свідчення надав інший спостерігач, який бачив це. Подібні ситуації, якщо їх лишати без наслідків, будуть в майбутньому призводити до ще більших конфліктів та свавілля з боку ДВК. Мало того, що ці люди не знають базових норм виборчого законодавства, так вони навіть не намагають зрозуміти його чи хоча б дізнатися у ОВК коректність тих чи інших дій! Тому, для нас є принциповим «не спускання» цієї справи та максимальне доведення її до кінцевого обвинувачуваного результату».

ОПОРА продовжує слідкувати за процесом розслідування цих фактів.

Відповідно до ч.3 ст. 158 Кримінального кодексу України: «Викрадення чи приховування виборчої скриньки з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів виборців чи учасників референдуму, про підсумки голосування в межах виборчого (територіального виборчого) округу на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму або незаконне знищення чи псування виборчої скриньки з бюлетенями, або підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів або референдуму до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії чи комісії з референдуму, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів або референдуму, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей -караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

Відповідно до п.2  ч. 9 ст. 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації має право: робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування».

Як повідомляла ОПОРА, за заявою спостерігачів ОПОРИ поліція відкрила кримінальне провадження, ще по одній ведуться перевірки.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)