23 липня окружна виборча комісія №157 виборчого округу тимчасово зупинила роботу через повідомлення про замінування будівлі, де вона знаходиться. Така ж ситуація повторилась і зранку 24 липня.

ОВК 157 виборчого округу розташована у місті Суми за адресою майдан Незалежності, 2. У цій же будівлі знаходяться Сумська міська рада та Сумська обласна державна адміністрація. Вранці 23 липня 2019 року до правоохоронців звернувся працівник міської ради із заявою про те, що він отримав електронного листа з повідомленням про замінування приміщення. Службовець роз’яснив, що листа він отримав ще вчора (22 липня 2019 року) о 18 годині, проте побачив він його лише вранці наступного дня.

З огляду на потенційну небезпеку всіх осіб з приміщення евакуювали. На місце інциденту прибули правоохоронці: слідчо-оперативна група, кінологи та вибухотехніки. У результаті обстеження приміщення, яке тривало з 9 по 10 годину, жодного вибухонебезпечного предмету не виявили.

Після обстеження приміщення ОВК продовжила свою роботу в штатному режимі. О 12-30 23 липня 2019 року було знову оголошено перерву - члени ОВК чекали відповіді від ЦВК щодо протоколів.

Наступного дня, 24 липня 2019 року, інцидент повторився. Поліція знову отримала повідомлення про замінування. За словами спостерігача ОПОРИ, перша поліцейська машина з'явилася поблизу будівлі міськради, де розташована ОВК, близько 9 ранку. О 9:10 на місце події прибули працівники ДСНС і почалась евакуація присутніх з будівлі. Повідомлення про замінування знову не підтвердилось.

Відповідно до частини 1 статті 94 Закону України «Про вибори народних депутатів України», з моменту закінчення голосування окружна виборча комісія розпочинає засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. На цей час члени окружної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії. У той же час частина 9 статті 94 цього ж Закону України зазначає, з моменту початку прийняття окружною виборчою комісією документів дільничних виборчих комісій окружна виборча комісія почергово, після ухвалення рішення про врахування відомостей протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях в одномандатному окрузі, на підставі відповідних протоколів дільничних виборчих комісій (у тому числі з поміткою "Уточнений") та повідомлень про зміст таких протоколів дільничних виборчих комісій, переданих за допомогою технічних засобів зв’язку із спеціальних виборчих дільниць, утворених на суднах, що перебувають у день голосування у плаванні під Державним Прапором України, на полярній станції України, а в разі повторного підрахунку голосів виборців - також протоколу окружної виборчої комісії про повторний підрахунок голосів виборців на відповідній виборчій дільниці, через автоматизовану інформаційно-аналітичну систему передає Центральній виборчій комісії оперативну інформацію про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях одномандатного виборчого округу (із зазначенням усіх відомостей, що містяться у відповідних протоколах дільничних виборчих комісій). Центральна виборча комісія невідкладно оприлюднює зазначені відомості на своєму офіційному вебсайті.

Так само зауважимо, що відповідно до статті 259 Кримінального кодексу України,  завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, може тягти за собою відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до шести років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.