22 липня станом на 20:00 окружна виборча комісія № 206 (м. Чернігів) перевірила протоколи з 70 дільничних виборчих комісій, прийняла 60 з них, 10 відправила на уточнення через технічні та арифметичні помилки. Загалом в окрузі нараховується 174 виборчі дільниці. Протягом дня через відсутність кворуму комісія працювала з декількома перервами по 15-60 хвилин кожна.

ОВК № 206 почала опрацьовувати протоколи після опівночі, до ранку встигли перевірити до десятка виборчих дільниць, а потім робота зупинилась. На місцях знаходились то один, то троє членів комісії, вони скаржилися на втому і нестачу кисню в приміщенні. 

Члени ДВК з районів (ОВК № 206 включає  Ріпкинський та Чернігівський райони) теж нарікали на черги, відсутність води і повітря. Відновилась робота о 12 дня, перерву пояснили втомою членів комісії.

Паузи тривали до вечора. Наприклад, 15 хвилин ОВК вирішувала, що має робити з протоколами без печатки. Станом на 20:00 комісія перевірила документи з 70 дільниць зі 174. Десять мали помилки, зокрема неправильні арифметичні дії, тож членів дільниць відправили перераховувати голоси та переробляти протоколи. Згідно з графіком, ОВК планує працювати цілодобово.

Відповідно до ч. 1 ст. 94 Закону України "Про вибори народних депутатів України" з моменту закінчення голосування окружна виборча комісія розпочинає засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. На цей час члени окружної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)