Протягом дня голосування та під час прийому документації окружними виборчими комісіями, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині зафіксували 48 порушень. Однак інцидентів,  які могли б вплинути на результати виборів, у регіоні не зафіксували. Водночас на дільницях по всій країні спостерігачі вели паралельний підрахунок голосів, за результатами якого до парламенту потрапляє п’ять партій.

У день виборів по всій країні на дільницях працювали 1398 спостерігачів ОПОРИ, які, зокрема, фіксували офіційні результати на дільницях. Таким чином здійснили паралельний підрахунок голосів. За даними паралельного підрахунку голосів ОПОРИ партія «Слуга народу» отримала 43,2% голосів (з похибкою 1%), «Опозиційна платформа – За життя» - 13,0% (з похибкою 1%), «Європейська Солідарність» - 8,2% (з похибкою 0,5%), ВО «Батьківщина» - 8,1% (з похибкою 0,4%), «Голос» - 5,7% (з похибкою 0,6%), Радикальна партія Олега Ляшка – 3,9% (з похибкою 0,3%),  «Сила і честь» - 3,8% (з похибкою 0,2%), «Опозиційний блок» - 3,0% (з похибкою 0,3%), «Українська стратегія» - 2,4% (з похибкою 0,3%), «Партія Шарія» - 2,3% (з похибкою 0,2%), ВО «Свобода» - 2,2% (з похибкою 0,2%), «Громадянська позиція» - 1,0% (з похибкою 0,1%). За інші партії віддали голоси 3,2% виборців.

На Волині ж у день виборів працювало загалом 70 спостерігачів, частина із яких і досі продовжує стежити за процесом прийому документації в окружних виборчих комісіях. Наразі на Волині опрацьовано понад половину виборчої документації.

«Можемо констатувати, що системних порушень, які могли б вплинути на результати голосування та загалом  результати виборів, не виявили. Водночас це не означає, що жодних порушень не було. Протягом дня голосування та ночі прийому документів спостерігачі ОПОРИ зафіксували 48 порушень виборчого законодавства, більшість із яких стосувалися недостатньої кількості скриньок для голосування та незаконної агітації в день виборів. Разом з тим, залишки друкованої агітаційної продукції ми фіксували й у день тиші», - розповіла координаторка Громадянської мережі ОПОРА на Волині

 

За її словами, залишається проблемою голосування виборців без документів чи за інших осіб. Таких фактів зафіксували два в окрузі №23. Так, в одному із сіл Маневиччини виборець проголосував за водійським посвідченням, а в іншому спостерігач попередив порушення.

Також керівниця волинської ОПОРИ відзначила негативну тенденцію щодо перешкоджання здійсненню діяльності спостерігачів.

«Таке негативне явище ми спостерігаємо від виборів до виборів. Один факт опосередкованого перешкоджання на Волині трапився у місті Ківерці – тут спостерігач не зміг потрапити на ранкове засідання, бо члени ДВК самовільно змінили приміщення», -

Другий випадок трапився у Луцьку, де на дільницю №071052 спостерігача не впустили на дільницю близько опівночі. Мотивували це тим, що він прийшов пізно.

«Ми постійно наголошуємо, що на дільниці двері зачиняються для виборців. А суб’єкти виборчого процесу, які мають посвідчення від відповідної ОВК чи ЦВК, мають право спостерігати за процесом на будь-якому етапі», - наголосила представниця ОПОРИ.

Відтак, до відповідної ОВК подали скаргу, яку відхилили. Тож тепер ОПОРА оскаржуватиме таке рішення у суді.

У день голосування на Волині фіксували й низку інших порушень. Наприклад, у селі Теклине Камінь-Каширського району сейф із бюлетенями не знаходився у приміщенні дільниці, а його зранку привозили із сусіднього села. Як пояснювали на місці, тут просто не було сейфа та можливості зберігати бюлетені.

Серед процедурних порушень найпоширенішим було те, що ДВК не вели протоколів ранкового засідання. Тож коли спостерігачі просили ознайомитися із документами, їм повідомляли, що їх не встигли оформити. Окрім того, на дільниці у селі Звиняче Горохівського району не вистачало контрольних листів, які вкидають у скриньки для голосування. На декількох дільницях в округах №20 та №22 виявили присутність двох спостерігачів від одного суб’єкта.

Також спостерігачі в окрузі №20 фіксували два факти заповнення протоколів ще 21 липня, однак у документах проставляли дату 22 липня. Виявляли й випадки порушення процедури відправлення комісій на «уточнення» протоколів – це, зокрема, зафіксували у місті Луцьк. Тут ОВК №22 віддала дільниці, яку відправляли на «уточнення», перший та другий примірник протоколів, хоча по закону ці примірники мали залишатись в ОВК.

Щодо явки виборців, то у регіоні вона була нижчою ніж на президентських виборах і склала 52,26%. Найменш активно голосували у межах ОВО №19, де явка становила 51,03%, а найактивніше здійснювали волевиявлення в окрузі №20 – 55,73%.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав ОПОРИ на Волині розповіла, що у день виборів також відвідала низку дільниць. Наприклад, у пологовому будинку омбудсменка теж виявила факт, коли ДВК працювала не у приміщенні, вказаному на сайті ЦВК. Їй не вдалося ознайомитися із протоколом ранішнього засідання, адже він був «недозаповнений».

«Насправді адресу можна змінити, треба звернутися до ЦВК і вони зроблять це через постанову. А от самовільна зміна адреси може призвести до порушення прав журналістів, спостерігачів тощо», - розповіла представниця ОПОРИ.

 

Тож у зв’язку із цим подала скаргу до ОВК.

За словами омбудсменки, вона також моніторила доступність дільниць на Волині для осіб із інвалідністю і це дало певні результати. Тож у деяких районах замінили розташування дільниць із других поверхів на перші.

«Напевне, найгірша ситуація в Луцьку. Тут не переносять дільниць, якщо вони на другому поверсі, не відреагували на зауваження, які були під час президентських виборів. У переважної кількості дільниць немає пандусів, немає додаткового освітлення. У відповіді на мій запит відповіли, що всі дільниці у місті мають додаткове освітлення, але це не так. Наприклад, на дільниці, розміщеній в корпусі Східноєвропейського університету на вулиці Винниченка в моїй присутності люди, які  не є слабозорими, скаржилися, що погано видно в кабінках… Кошти виділяють, тому особам з інвалідністю мають бути створені всі умови».

Вона також нагадала про випадок у Маневичах, коли виборець із інвалідністю не зміг самостійно потрапити на дільницю, тож на другий поверх його підіймали троє осіб. До приміщення вів пандус, а от всередині його не було. Проте якби дільниця була на першому поверсі, у виборця б не виникло труднощів.

За її словами, під час спілкування із керівним складом комісій вона зауважила, що люди із інвалідністю і так не відвідуватимуть дільниці, а голосуватимуть вдома.

«Я вважаю, що таким чином порушують права цих людей».  

Омбудсменка розповіла й про результати інспекції спецдільниці у Луцькому слідчому ізоляторі. Голосування там відбулося спокійно, а особи, яких там утримують, отримували по два бюлетені. Зазначила, що так було не в усіх регіонах – у деяких областях виборці в подібних установах отримували лише один бюлетень.

За коментарями звертайтеся:

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)