Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в день голосування не зафіксували виборчих злочинів,  що містять кримінальну відповідальність, проте був зафіксований ряд адміністративних правопорушень або порушень, за які законодавство не встановлює відповідальність. Про це говорили представники ОПОРИ під час пресконференції, яка відбулася 22 липня.

Станом на 20-ту годину 21 липня виборчі дільниці для голосування відвідали 410 701 виборець, що становить 47,04 % явки від загальної кількості зареєстрованих виборців. Такі дані спостерігачі ОПОРИ отримали від окружних виборчих комісій.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька видів порушень. 20 липня один із членів ОВК повідомив спостерігачеві,  що приблизно 40 печаток, які були передані ДВК,  є несправними: на багатьох  заклинювало «автомати» і розсипалися подушки. Дану проблему вирішили: придбали нові подушки, які роздали членам ДВК 21-го липня, а самі печатки зафіксували скотчем.

У день голосування дільниці №480634 і №480613 не мали належного матеріально-технічного забезпечення.  На першій дільниці не вистачало однієї кабінки для голосування, на другій – переносної скриньки для бюлетенів.

Лише одна дільниця – №480704 в місті Первомайськ – не відкрилася вчасно, тобто о 8-00. Члени ДВК не встигли поставити штамп «вибув» на всіх бюлетенях навпроти прізвища померлого кандидата Василя Мосякіна. А дільниця №480703 хоч і відкрилася о 8-ій годині та члени ДВК теж не встигли проштампувати всі бюлетені, тому робили це під час процесу голосування.

Також спостерігачам ОПОРИ стало відомо, що на дверях виборчої дільниці №480635 у селищі Широке висіла табличка, на якій був вказаний графік роботи дільниці – з 8-00 до 16-00.  Після того, як спостерігач звернувся до ОВК, дане порушення було усунено. У ДВК прокоментували, що за таким графік комісія працювала до дня виборів, а 21 липня табличку з графіком забули замінити.

Ще одне порушення – недотримання таємниці голосування. Наприклад, на дільниці №480329, розташованій в психоневрологічному інтернаті (село Лупареве), спостерігач ОПОРИ зафіксував,  як член ДВК допомагав виборцю заповнювати бюлетень.  А в 131-ому окрузі на дільниці №480650 у м. Вознесенськ встановили кабінки, які порушують таємницю голосування. Вони були закриті тканиною лише з трьох сторін. На виборчій дільниці № 480755 в Миколаєві кабінки для голосування розмістили біля вікон.

Найбільш розповсюдженим порушенням, зафіксованим спостерігачами ОПОРИ, було голосування без паспорту. В 130-му окрузі, на виборчій дільниці №480532 у селі Суворовка спостерігач ОПОРИ зафіксував два випадки видачі бюлетенів без паспорта. Після другого попередження він був змушений викликати поліцію. Виявилось, що виборець все ж мав при собі паспорт. У 127-му окрузі на дільниці №480427 в селі Крива Балка спостерігач ОПОРИ теж зафіксував спробу голосування без паспорта. Члени окружної виборчої комісії попередили членів ДВК, щоб ті не видавали бюлетені без паспортів.  Ще п’ять випадків видачі бюлетенів без паспорту на дільницях №480092 (с. Ташине Березанського району) і №480296 (с. Нововасилівка Єланецького району) спостерігачам ОПОРИ вдалося попередити.

У Вознесенську на дільниці №480658, виборцю, який змінив місце голосування не в межах округах, видали два бюлетені замість одного. А в Очакові, на дільниці №480673, навпаки, виборець, який голосував не за місцем проживання, влаштував конфлікт та вимагав видати йому два бюлетені.

«Також ми зіткнулися з проблемою, пов’язаною з голосуванням на спеціальних дільницях. Наразі законодавством не врегульована процедура видачі бюлетенів по одномандатним виборчим округам на спецдільницях. Це спричинює неоднакове  застосування норм законодавства та конфліктні ситуації», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами.

Фіксували спостерігачі ОПОРИ й агітацію в день виборів. Наприклад, у Миколаєві по вул. 68-ми десантників і на проспекті Центральний на деревах та опорах освітлення були зафіксовані листівки з агітацією проти кандидата. Ззовні вони нагадували виборчий бюлетень, на якому розміщений логотип партії «Слуга народу», проте прізвище та ім’я Ігоря Копитіна, кандидата від цієї партії, закреслено червоним кольором і навпроти – напис «Обман!».  А на сторінці кандидата від «Слуги народу» Ігоря Негулевського в соціальній мережі Facebook 21 липня був розміщений допис, що може носити агітаційний характер. На фото зображений кандидат, який тримає в руці документ із логотипом партії «Слуга народу».

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували порушення процедури підрахунку голосів на дільницях №480653 (131-ий округ) і №480770 (127-ий округ). А на дільниці №480863 (128-ий округ) спостерігачу комісія не хотіла видавати протокол підрахунку голосів. Також на ОВК № 127,128,130,131 спостерігачі зафіксували порушення процедури прийому та здачі виборчої документації, яка була неналежним чином запакована. Крім того, були зафіксовані випадки, коли ДВК, яка була відправлена на уточнення протоколу, намагалась зробити це не на засіданні комісії, за що передбачена кримінальна відповідальність.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)