Спостерігачі ОПОРИ не зафіксували системних порушень виборчого законодавства під час голосування 21 липня, які б могли вплинути на перебіг волевиявлення громадян. Про це розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Усі дільниці на Полтавщині відкрились без суттєвих затримок. Проте, перед початком голосування ОПОРА фіксувала масові проблеми з матеріально-технічним забезпеченням дільниць.

«Це є тенденційною проблемою, котра була і на президентських виборах. Велика кількість дільниць не мали достатньої кількості скриньок для голосування, як стаціонарних, так і переносних, а також мали проблему з кабінками для голосування. Також на деяких дільницях зафіксована менша кількість бюлетенів, ніж зареєстрованих виборців. Наразі це не мало суттєвий вплив на хід голосування, оскільки на тих дільницях не була зафіксована велика явка, проте у разі якщо б участь у голосуванні взяли 100% виборців, це могло б вплинути на процес», – розповів він.

Ще однією проблемою забезпечення виборів стали проблеми з доступністю для людей з інвалідністю. Так, в Полтаві на одній з дільниць зафіксований випадок, коли чоловік на візку не зміг заїхати до кабінки для голосування, через що йому довелось голосувати поза межами кабінки, порушуючи при цьому таємницю голосування.

«Загалом досить мала кількість дільниць обладнана засобами для людей з інвалідністю – це і пандуси, і більш широкі кабінки для людей на візках. Ми зафіксували також випадок, коли в приміщенні школи розміщувалось одразу дві ДВК, але широка кабінка для людей на візках була лише в одній. На питання, як проголосувати людині на візку на іншій дільниці, голова тої комісії повідомив, що виборець може це зробити проїхавши до сусідньої ДВК», – пояснив представник ОПОРИ.

Під час голосування найбільшою проблемою стали спроби видачі бюлетенів виборцям без необхідних документів та проблеми з дотриманням процедури голосування збоку членів дільничних комісій.

«Причиною цих проблем можна вважати недостатній рівень підготовки членів ДВК, через що виникають і досить суперечливі ситуація. Так, наші спостерігачі склали заяви про перешкоджання діяльності з боку членів ДВК, котрі або забороняли проводити фото та відеофіксацію процесу, або не надавали документацію, на отримання якої спостерігачі мають право», – зауважив координатор.

Також представники ОПОРИ фіксували масові порушення з боку членів ДВК під час заповнення протоколів про підрахунок голосів.

«Деякі дільниці заповнювали протоколи майбутнім числом. Наприклад, процес підрахунку голосів завершився ще о 22 годині 21 липня, проте в протоколі значиться, що він заповнений вже  22 липня. Такі дії комісії спричинені бажанням отримати кошти за два дні, проте це є фальшуванням виборчої документації, що може тягнути за собою кримінальну відповідальність. Ще однією проблемою є те, що члени ДВК, протоколи яких були відправлені на уточнення, переписують їх прямо під будівлею окружної комісії. Згідно із законодавством вони мають це робити на засіданні дільничної комісії, проте через небажання витрачати велику кількість часу на дорогу, особливо це стосується сільської місцевості, члени комісій йдуть на такі порушення виборчого законодавства», – говорить координатор.

Загалом представники ОПОРИ на Полтавщині станом на 12:00 22 липня зафіксували 46 випадків можливих порушень виборчого законодавства.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.